Svetová banka: Ekonomika východnej Ázie, Pacifiku a Číny vzrastie najmenej za vyše 50 rokov

Pandémia nového koronavírusu spôsobí, že rast ekonomiky východnej Ázie, Pacifiku a Číny bude najpomalší za vyše 50 rokov, varovala Svetová banka (SB).

SB očakáva, že expanzia regiónu dosiahne tento rok len 0,9 %, čo bude najmenej od roku 1967. Spomalenie ekonomiky bude mať za následok, že 38 miliónov ľudí sa opäť ocitne v chudobe.
Čínska ekonomika tento rok vzrastie o 2 %, prognózuje SB. Podporujú ju totiž vládne výdavky, silný export a nízky počet prípadov nákazy koronavírusom od marca. Naopak, brzdí ju slabá domáca spotreba.
Zvyšok regiónu východnej Ázie a Pacifiku zaznamená podľa SB pokles o 3,5 %. Snahy o zastavenie šírenia nákazy výrazne obmedzili ekonomickú aktivitu v regióne, uviedla SB. "Tieto domáce problémy ešte zosilnila globálna recesia spôsobená pandémiou, ktorá zasiahla ekonomiky východnej Ázie a Pacifiku vysoko závislé od obchodu a turizmu."
Krajiny regiónu budú musieť realizovať fiškálne reformy, aby zmobilizovali príjmy na zmiernenie ekonomických a finančných následkov pandémie. Programy sociálnej ochrany môžu pomôcť pri podpore opätovnej integrácie zamestnancov do ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy