Fed nebude zvyšovať sadzby až do roku 2023, hlavné európske indexy klesli o 1 %

, CNBC;MWFoto: SITA/AP

Dow Jones Industrial Average klesol o 244 bodov, Futures S&P 500 a Nasdaq 100 sa takisto obchodovali v negatívnom pásme, keď členovia Federálneho výboru pre voľný trh naznačili, že americká jednodňová sadzba by mohla zostať ukotvená na nulovej hranici do roku 2023.

Centrálna banka sa bude snažiť stimulovať infláciu, vo svojom vyhlásení výbor uviedol: „Ak bude inflácia trvalo klesať pod tento dlhodobejší cieľ, bude sa výbor usilovať po určitý čas dosiahnuť infláciu mierne nad 2 %, takže inflácia bude v priebehu času v priemere 2 %.“

Predseda Fedu Jerome Powell tento postoj zopakoval na tlačovej konferencii a uviedol, že uvoľnená monetárna politika bude pretrvávať „až do dosiahnutia týchto výsledkov vrátane maximálnej zamestnanosti“. Uviedol tiež, že určité časti americkej ekonomiky budú aj naďalej mať problémy, pokiaľ zákonodarcovia nepostúpia vpred s ďalšími fiškálnymi stimulmi. Táto poznámka zo strany Powella prišla, keď sa zákonodarcovia snažili dosiahnuť dohodu o novom návrhu zákona o koronavírusovej pomoci. Šéf kancelárie Bieleho domu Mark Meadows uviedol, že verí, že je možné dosiahnuť dohodu.

Vyhliadky na nižšie sadzby na dlhšie obdobie zvyčajne podnietia nákup akcií. V stredu to však tak nebolo. S&P 500 a Nasdaq uzatvárali nižšie, veľké technologické tituly stiahli oba indexy. Apple, Facebook aj Microsoft uzatvárali nižšie. "Hlavné indexy sa po oznámeniach Fedu znížili, čo potvrdzuje, že býci stále nie sú mimo hry," uviedol Ken Berman, zakladateľ Gorilla Trades. "Aj keď v dnešných oznámeniach Fedu nebolo nič strašidelné, akcie reagovali medvedím spôsobom, najmä v technologickom sektore."

Vo štvrtok získa Wall Street najnovšie čísla ohľadom vývoja americkej nezamestnanosti a nákupe nehnuteľností na bývanie.

„Trhy potrebujú na vyhodnotenie správ nejaký čas, pretože realita je taká, že odkaz Fedu nebol ani zďaleka jastrabím,“ povedal  Naeem Aslam, hlavný analytik spoločnosti Ava Trade. „Ak sme sa však niečo naučili z predchádzajúcich programov kvantitatívneho uvoľňovania, účastníci trhu sú nervózni, keď Fed začne mieriť späť zo svojho programu nákupu aktív. Z tohto hľadiska nemáme žiadnu jasne zadefinovanú časovú os.“

Obchodníci v Európe reagovali na rozhodnutie Federálneho rezervného systému podobne, Stoxx Europe 600 stratil 1 %, a hlavné regionálne indexy zaznamenali podobné poklesy, nemecký DAX -0,92 %, francúzsky CAC 40 -0,81 % a britský FTSE 100 -0,79 %. Európske automobilky vrátane Renaultu a Volkswagenu strácajú po tom, čo v auguste poklesli údaje o registráciách nových automobilov o 18,9 % a v júli o 5,7 %. Nemecké registrácie klesli o 20 % a francúzske o 19,8 %, informovalo Európske združenie výrobcov automobilov.

Súvisiace články

Aktuálne správy