Nemecký výrobca nákladných áut a autobusov MAN zruší zhruba 1/4 pracovných miest

Nemecký výrobca nákladných áut a autobusov MAN, patriaci pod spoločnosť Volkswagen, oznámil, že plánuje zrušiť 9500 pracovných miest.Nemecký výrobca nákladných áut a autobusov MAN, patriaci pod spoločnosť Volkswagen, oznámil, že plánuje zrušiť 9500 pracovných miest. To je približne štvrtina celkovej pracovnej sily spoločnosti. Rušenie sa bude týkať pozícií v Nemecku a Rakúsku. MAN je tak ďalšou veľkou firmou, ktorá oznámila znižovanie počtu pracovných miest v dôsledku pandémie nového koronavírusu, ktorá zasiahla takmer všetky sektory hospodárstva.

Od redukcie počtu pracovných pozícií si spoločnosť sľubuje výrazné úspory. Navyše, ako dodala, celkový balík opatrení zahrnuje aj reorganizáciu výroby, v rámci ktorej časť produkcie presunie a "o závodoch v rakúskom meste Steyr a v nemeckých mestách Plauen a Wittlich sa bude ešte rokovať". Nie je vylúčené, že sa zatvoria. Firma chce o pláne reorganizácie čoskoro začať rokovať so zástupcami zamestnancov.
Najnovšia informácia analytikov neprekvapila, keďže spoločnosť už pred nástupom koronakrízy očakávala, že tento rok dodá zákazníkom o 10 až 20 % menej vozidiel. Následné nútené odstavenie výroby a obmedzenie dopytu v dôsledku vplyvu koronakrízy na ďalšie sektory ekonomiky situáciu vo firme ešte skomplikovalo.
MAN oznámil za 1. polrok tohto roka prevádzkovú stratu 423 miliónov eur. Tržby klesli medziročne o 26 %. Firma už pred koronakrízou plánovala spustiť program znižovania nákladov. Ako povedal jej generálny riaditeľ Andreas Tostmann, spoločnosť čelí "obrovským výzvam", ktoré sú spojené s technologickými zmenami.
Až 95-percentný podiel vo firme MAN vlastní Traton, divízia nákladných vozidiel automobilky Volkswagen. Pod Traton patrí aj Scania. Tá už v júni informovala, že zruší približne 5000 pracovných miest, čo je zhruba 10 % jej pracovnej sily.

Súvisiace články

Aktuálne správy