Európsky burzový dohľad varuje pred rizikom výraznej korekcie na trhoch

Európsky burzový dohľad varoval, že zotavenie akciového trhu môže byť neprimerané vzhľadom na stav ekonomiky zasiahnutej pandémiou ochorenia COVID-19.

Európsky úrad pre cenné papiere a trhy (ESMA) uviedol, že akciové trhy môže čakať výrazná korekcia po aktuálnom zotavení, ktoré podľa názoru úradu nezodpovedá ekonomickým fundamentom.

ESMA vo svojej správe o "trendoch, rizikách a zraniteľnosti" uviedla, že sme svedkami potenciálneho odpojenia vývoja na akciových trhoch od ekonomiky, čo vyvoláva otázky týkajúce sa udržateľnosti aktuálnych kurzových ziskov. Úrad dodal, že naďalej vidí veľké riziká ohrozujúce akciové trhy.

Akciové trhy v eurozóne od polovice marca vyskočili o 40 %. Vtedy sa prijali prísne karanténne a reštriktívne opatrenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu, čo spôsobilo uzavretie ekonomík a stiahlo ich do recesie. Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny tento rok klesne o vyše 10 % a že budúcoročné zotavenie bude len mierne.
Podľa ESMA inštitucionálni a retailoví investori musia počítať s dlhším obdobím rizika potenciálne výraznej trhovej korekcie. "Mimoriadne obavy vyvoláva dosah na firmy v EÚ a ich úverovú bonitu a na úverové inštitúty."

Súvisiace články

Aktuálne správy