Apple opäť jednotkou: Prvá americká firma s trhovou kapitalizáciou 2 bilióny dolárov

, CNBC Foto: SITA/AP

Apple bola tiež prvou verejne obchodovanou spoločnosťou v USA, ktorá dosiahla trhovú kapitalizáciu 1 bilión dolárov 2. augusta 2018. Ocenenie sa za dva roky zdvojnásobilo.

Apple sa podarilo prekonať hranicu, keď cena akcií, ktorých viac ako 4,275 miliardy, vzrástla na 467,77 dolárov, čo bolo krátko pred 11-tou hodinou newyorského času. Wall Street do značnej miery očakávala, že sa výrobca iPhonov stane prvým, kto prekoná hranicu 2 bilióny dolárov. 31. júla Apple prekonala štátny ropný gigant Saudské Aramco, a stala sa najhodnotnejšou verejne obchodovanou spoločnosťou na svete.

Akcie spoločnosti Apple každoročne rastú približne o 60 %, a to aj napriek pandémii koronavírusu, ktorá zničila mnoho spoločností. V minulom roku vzrástli akcie o viac ako 120 %.

Spoločnosť zaznamenala koncom júla historicky silný tretí štvrťrok, vrátane tržieb vo výške 59,7 miliárd dolárov a dvojciferného rastu svojich výrobkov a služieb. Spoločnosť Apple zaznamenala v priebehu štvrťroka rozsiahle zatváranie maloobchodných predajní, najmä v Spojených štátoch, ale celkové trendy práce z domu a silný online predaj, podporili celkový trend.

Hoci hranica je do značnej miery symbolická, podčiarkuje úspech generálneho riaditeľa spoločnosti Tima Cooka pri zmene príbehu spoločnosti. Investori začali vidieť spoločnosť Apple menej ako výrobcu hardvéru a skôr ako softvérovú spoločnosť, čo naznačuje rýchlo rastúci pomer P/E, teda pomer trhovej ceny akcie k čistému zisku (zisku po zdanení) na 1 akciu za dané obdobie, ktorý je teraz vyše 33.

Podľa agentúry DPA je ale dosiahnutý rekord tiež známkou súčasného extrémneho precenenia technologických akcií. To vyvolal pretlak voľných peňazí na finančných trhoch spôsobený politikou americkej centrálnej banky, ktorá sa tak snaží povzbudiť ekonomiku postihnutú koronakrízou. Dvojbiliónovému oceneniu na burze sa približujú aj americkí konkurenti Applu, spoločnosti Microsoft a Amazon. Dnes trhy tvorca operačného systému Windows oceňujú na 1,6 bilióna dolárov a najväčšieho internetového predajcu na 1,65 bilióna dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy