Zarobili viac, ako by sa im snívalo

, bloomberg;MW Foto: SITA/AP

Keď sa ceny ropy v apríli prvýkrát prehupli do záporného pásma, jedna vec bola jasná, tento skok mal množstvo porazených. Ale aj zopár víťazov. O niekoľko mesiacov neskôr agentúra Bloomberg identifikovala pozoruhodný príklad tohto cenového prepadu.

Asi tucet obchodníkov z malej britskej firmy s názvom Vega Capital London Ltd. získalo 500 miliónov dolárov, keď cena ropy za barel za hodinu odpísala 40 dolárov a usadila sa na cene 37 dolárov za barel. Jednoducho povedané, obchodníci sa držali taktiky, ktorú často používali. Agresívne predávali ropu skôr, ešte predtým, ako sa dohodla cena na dodávku surovej WTI pre ďalší mesiac.

Mohli vo Vega vopred vedieť čo príde?

„Obchodníci spoločnosti Vega zarobili viac peňazí, ako by sa im snívalo a ocitli sa v centre pozornosti orgánov,“ píše Bloomberg s tým, že je to bezpochyby obrovské víťazstvo, ale že regulačné orgány už  skúmajú, či obchody Vega neporušili pravidlá týkajúce sa období vyrovnania a či neprispeli k cenovému poklesu.

Na druhom konci tohto historického príbehu sú tisíce čínskych a amerických retailových investorov, ktorí nakúpovali nástroje, ktoré sa spájali s cenou vysporiadania 20. apríla.

„Myšlienka, že anomália tohoto dňa bola výlučne vyvolaná ponukou a dopytu, je v najlepšom prípade fantazijná," povedal pre Bloomberg Joe Cisewski. senior konzultant pre deriváty a špeciálny poradca Better Markets, „Producenti ropy, makléri a ďalší účastníci trhu boli vystavení vážnej finančnej úzkosti. Regulačné orgány musia objektívne a dôkladne prešetriť, čo sa vlastne stalo.“

Odvtedy ropné futures odpísali časť strát, keď obchodníci očakávali údaje o zásobách ropy v USA. Futures na surovú West Texas Intermediate v septembri vzrástli o 69 centov, alebo 1,7 % na konečnú cenu 41,70 dolárov za barel po obchodovaní na úrovni 40,14 dolárov. Októbrové futures na Brent si pripísali 28 centov alebo 0,6 % a obchodovali sa za 44,43 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy