Finanční šéfovia sršia optimizmom: Tržby porastú, korona nebude pre firmy likvidačná

, ČTK Foto: getty images

Finanční riaditelia v strednej Európe sú optimistickejší ako Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a miestne vlády. Až 45 percent z nich si myslí, že v nasledujúcich troch rokoch sa tržby nezmenia, alebo dokonca porastú. Takmer všetci si myslia, že vplyvy koronavírusu nebudú pre firmy likvidačné. Vyplýva to z prieskumu poradenskej firmy EY, ktorá oslovila 250 finančných riaditeľov v regióne.

Medzi finančnými riaditeľmi panuje na rozdiel od správ OECD optimizmus, čo sa týka dopadov pandémie koronavírusu na HDP štátov strednej a východnej Európy. Až 77 percent ich odhaduje prepad tohtoročného HDP maximálne do sedem percent, avšak 40 percent z nich odhaduje zníženie iba o tri až päť percent.

Obavy z budúceho vývoja sa popri poklese spotreby, resp. tržieb týkajú aj navyšovania priamych aj nepriamych daní. Na neistý výhľad opatrení proti koronavírusu upozorňuje desatina respondentov, ktorí nemajú dostatok informácií na prijatie správnych rozhodnutí.

Za najväčšie riziko považuje viac ako štvrtina finančníkov globálnu recesiu, osem z desiatich si myslí, že pandémia prerastie v ekonomickú krízu. 48 percent opýtaných si uvedomuje, že pokles dôvery spotrebiteľov naruší dodávateľský reťazec.

"Pätina finančných riaditeľov vidí hlavnú príčinu recesie v poklese dôvery a zníženia spotreby koncových zákazníkov. Firmám poklesnú tržby a zisk, zhorší sa likvidita, nebudú schopné plniť svoje záväzky voči dodávateľom a celý reťazec sa naruší. Dve tretiny manažérov tento rok čaká pokles tržieb medzi desiatimi a 30 percentami," uviedla vedúca partnerka poradenstva v EY Alice Machová.

Ďalší vývoj vníma pozitívne 74 percent finančných riaditeľov. Očakávajú, že sa ekonomika vráti do podoby z roku 2019 už počas nasledujúcich dvoch rokov. Zhruba každý druhý finančný manažér predpokladá, že sa v nasledujúcich troch rokoch tržby nezmenia alebo dokonca porastú v porovnaní s minulým rokom.

Aby firmy zvyšovali svoju odolnosť, tretina zníži náklady, štvrtina odloží alebo zruší plánované investície a 12 percent finančných riaditeľov premýšľa o kompletnej zmene plánu financovania spoločnosti. Každý druhý je presvedčený o tom, že flexibilná stratégia, prepracovaný krízový plán a finančné rezervy sú na boj s krízou nevyhnutné.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy