Morgan Stanley: Druhá vlna koronavírusu nedokáže zničiť ázijské hospodárske oživenie

, CNBC Foto: SITA/AP

Ďalšia vlna prepuknutia koronavírusu v Ázii nebude taká ekonomicky škodlivá ako prvá, pretože tvorcovia politík sa naučili zvládnuť takúto situáciu.

V niektorých krajinách nedávno došlo k nárastu počtu infekcií, príkladom je Čína a Južná Kórea. Objavili sa obavy, že druhá vlna infekcie by opäť vykoľajila svetové hospodárstvo, keďže rastúci počet krajín zmierňuje obmedzenia na boj s koronavírusom. Prvé kolo blokovacích opatrení, ktoré odstavilo veľkú časť hospodárskej činnosti, priviedlo svetové ekonomiky do recesie.

Deyi Tanová, analytička Morgan Stanley, však uviedla, že ak dôjde k druhej vlne, bude to pravdepodobne lepšie zvládnuteľné. „Dvojitý pokles nie je v našom základnom scenári, uznávame, že s postupným otváraním ekonomík stúpajú nové prípady, ale dvojitý pokles sa týka situácie, keď sa hospodárstvo po období poklesu rozrastie, ale potom sa opäť oslabuje. V tejto chvíli teda neočakávame, že by druhá vlna spôsobila, že svetové hospodárstvo, alebo ázijské ekonomiky, prechádzajú dvojitým poklesom.“

Poznamenala, že niekoľko ázijských ekonomík, napríklad Južná Kórea, Taiwan a Hongkong, začalo zmierňovať obmedzenia od konca apríla. Odvtedy niektoré krajiny hlásia nárast nových prípadov, „ale v širšom pohľade je tento trend stále relatívne zvládnuteľný v porovnaní s tým, čo sme predtým videli,“ dodala.

V Pekingu minulý týždeň ohlásil prvý domáci prípad koronavírusu za viac ako 50 dní. Aj Soul v Južnej Kórei hlásil nedávno opätovný výskyt infekcií. Tieto dve krajiny mali kedysi dve najhoršie ohniská na svete. Podľa správy Morgan Stanley očakáva, že napriek súčasnej situácii sa Ázia, s výnimkou Japonska, zotaví rýchlejšie ako iné regióny. „Je to tak vzhľadom na efektívnejšiu inštitucionálnu reakciu v týchto ekonomikách, ako je Čína, Taiwan, Kórea a Hongkong, kde Covid-19 dostali pod kontrolu skôr, a v niektorých prípadoch bez toho, aby sa museli uchýliť k blokovaniu a izolačným  opatreniam,“ uvádza sa v správe. Ekonómovia napísali, že v Ázii (s výnimkou Japonska) ako celku sa očakáva, že v roku 2020 dosiahne rast 0,1 % a v budúcom roku zrýchli na 8,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy