IEA: Trh s ropou je v polčase, po nebývalom poklese ceny príde zdražovanie

, CNBC Foto: getty images

Medzinárodná agentúra pre energetiku zaznamenala tento rok najväčší pokles dopytu po rope v histórii. Ale budúci rok očakáva najväčší jednoročný skok.

Energetická agentúra so sídlom v Paríži vo svojej správe o trhu s ropou v utorok uviedla, že očakáva, že v roku 2020 poklesne dopyt o 8,1 milióna barelov denne a v roku 2021 sa zvýši o 5,7 milióna barelov denne. „Ak by sme sa chceli vyjadriť športovou terminológiou, trh s ropou sa v roku 2020 blíži k polčasu,“ uviedla IEA. „Doterajšie iniciatívy vo forme dohody OPEC + a stretnutia ministrov energetiky skupiny G20 významne prispeli k obnoveniu stability trhu,“ dodala skupina s tým, že existujú náznaky, že by trh mohol v nadchádzajúcich mesiacoch dosiahnuť „stabilnejší základ“.

Ceny ropy medziročne stratili okolo 40 %, opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu spôsobili na trhoch s energiou bezkonkurenčný dopytový šok. IEA uviedla, že dopyt po rope v druhom štvrťroku, kedy sa ukázal najväčší vplyv opatrení proti koronakríze, bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 17,8 milióna barelov denne nižší. Táto úroveň zníženia dopytu bola nakoniec o niečo nižšia, ako skupina očakávala.

Znamená to, že očakávaný pokles dopytu po rope v tomto roku predstavuje najväčší v histórii, uviedla IEA, pričom nárast dopytu v roku 2021 bude najväčší jednoročný skok, aký bol kedy zaznamenaný. Bude to vďaka aktivitám, ktoré sa začnú vracať do normálu. „Ak sa udržia súčasné trendy v produkcii a dopyt sa zotaví, trh bude na konci druhej polovice roka stabilnejší. Nemali by sme však podceňovať obrovskú neistotu,“ dodala skupina. IEA predpovedá dopyt po rope v roku 2020 na úrovni 91,7 milióna barelov denne, čo je takmer o 500 000 barelov denne viac, ako sa očakávalo v máji, v dôsledku silnejších dodávok, než sa predpokladalo počas blokovania ekonomík.

Skupina OPEC + sa začiatkom tohto mesiaca dohodla na predĺžení rekordného zníženia produkcie o 9,7 milióna barelov za deň až do júla. Tento krok pomohol zvýšiť ceny ropy, aj keď pretrvávajú obavy z poklesu dopytu po pohonných hmotách vyvolanom opätovným výskytom nových infekcií koronavírusu na celom svete. Počet nových prípadov nakazenia rastie napríklad v Amerike a južnej Ázii a obavy z druhej vlny infekcie sa objavili v Pekingu.

Jedným z odvetví, od ktorého sa očakáva, že bude do roku 2021 naďalej ťahať dopyt po rope, je letecká doprava. IEA uviedla, že v budúcom roku zostane spotreba ropy o 2,4 milióna barelov denne nižšia ako v roku 2019, „najmä z dôvodu pretrvávajúcemu slabému dopytu po leteckom benzíne." Poznamenáva, že kvôli kríze v odvetví sa dopyt po leteckých palivách pravdepodobne nedostane spod tlaku „značne dlhšie“ aj po roku 2020. Údaje Medzinárodnej asociácie pre leteckú dopravu, obchodného združenia zastupujúceho 290 leteckých spoločností a 82 % svetovej leteckej dopravy, ukazujú, že osobná doprava oproti vlaňajšku klesla takmer 55 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy