Štyri európske krajiny zaplatia 843 miliónov dolárov za vakcínu proti koronavírusu

, CNBC Foto: SITA/AP

Taliansko, Nemecko, Holandsko a Francúzsko sa dohodli, že zaplatia počiatočných 750 miliónov eur za 300 miliónov dávok potenciálnej vakcíny proti Covid-19. Len samotné Taliansko zaplatí 185 miliónov eur za 75 miliónov dávok vakcíny, ktorú vyvíja Oxfordská univerzita. Oznámilo to talianske ministerstvo zdravotníctva.

Podľa agentúry Reuters budú mať krajiny možnosť kúpiť ďalších 100 miliónov dávok vakcíny. Farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v sobotu oznámila, že sa so štyrmi krajinami dohodla na dodaní až 400 miliónov dávok vakcíny, pričom dodávky sa majú začať do konca roku 2020. Farmaceutický gigant uviedol, že buduje množstvo dodávok paralelne po celom svete a snaží sa ďalej rozširovať výrobné kapacity. Firma sa ale k súčasnej dohode vyjadriť nechcela, cezhovorcu odkázala, „že spoločnosť AstraZeneca v súvislosti s touto dohodou nezverejňuje žiadne finančné informácie.“

AstraZeneca nedávno uzavrela podobné dohody s Veľkou Britániou a Spojenými štátmi americkými a Koalíciou pre inovácie epidémie pripravenosti a alianciu vakcín Gavi na dodávku 700 miliónov dávok. V sobotu dodala, že sa dohodla aj s Indickým inštitútom séra na dodávku ďalšej 1 miliardy dávok, najmä pre krajiny s nízkymi a strednými príjmami. Celková výrobná kapacita v súčasnosti predstavuje 2 miliardy dávok.

Spoločnosť uviedla, že je otvorená spolupráci s inými spoločnosťami „s cieľom splniť svoj záväzok podporovať prístup k očkovacej látke bez zisku počas pandémie“ a predpokladá, že náklady na výrobu očkovacej látky sa kompenzujú financovaním zo strany vlád.

Vakcína prechádza klinickými štúdiami fázy 2/3, na ktorých sa zúčastňuje približne 10 000 dospelých dobrovoľníkov v neskorej fáze klinických skúšok vo Veľkej Británii. V sobotu vo svojom vyhlásení spoločnosť AstraZeneca uviedla, že „uznáva, že vakcína nemusí fungovať, ale je odhodlaná rýchlo pokročiť v klinickom programe a v zvyšovaní výroby“.

V pondelok bolo oznámené, že spoločnosť AstraZeneca sa dohodla s spoločnosťou Catalent na poskytnutí kapacity na plnenie a balenie vakcín vo výrobnom závode v talianskom Anagni a na „príprave na veľké komerčné dodávky“ vakcíny.

Súvisiace články

Aktuálne správy