OECD: Najhoršia recesia za sto rokov, dopady koronavírusu pocítime všade

, CNBC Foto: SITA/AP

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj varovala, že pandémia koronavírusu spôsobuje najhoršiu recesiu mimo vojnového obdobia za 100 rokov. Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko a Taliansko čelia tento rok najostrejším hospodárskym poklesom.

Prísne obmedzenia a cestovné obmedzenia uložené krajinami z celého sveta viedli k prudkému poklesu obchodnej činnosti. Globálne dodávateľské reťazce boli narušené, nerovnosť a úroveň dlhu stúpali a úroveň dôvery klesla. „Hospodárske dopady sú všade zlé, oživenie bude pomalé a kríza bude mať dlhotrvajúce účinky, neprimerane zasiahne najzraniteľnejších ľudí,“ zhrnula OECD vo svojom Hospodárskom výhľade uverejnenom v stredu.

OECD zverejnila dve predpovede globálneho rastu. Prvá predpokladá aj druhú vlnu infekcie Covid-19 a druhá druhú vlnu vylučuje. OECD vo svojom prvom scenári uviedla, že globálny rast sa v roku 2020 zníži o 7,6 % a do konca budúceho roka nie je nádej vrátiť sa na predkrízovú úroveň. Ak nedôjde k druhej vlne, OECD uviedla, že svetová ekonomika sa v roku 2020 bude naďalej zmenšovať o 6 %, ale do konca roku 2021 sa takmer zotaví na úroveň pred krízou. „Oba scenáre sú negatívne, pretože hospodárska aktivita sa za týchto okolností nevracia a nemôže vrátiť k normálu," uviedla OECD. „Do konca roku 2021 strata príjmu presiahne stratu z akejkoľvek predchádzajúcej recesie za posledných 100 rokov mimo vojny, čo má pre ľudí, firmy a vlády zlé a dlhodobé následky.“

Očakáva sa, že Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko a Taliansko čelia tento rok najostrejším hospodárskym poklesom. Tieto krajiny patria medzi doteraz najviac postihnuté krízou. OECD tiež varovala pred dopadom pandémie na mladých ľudí. Osoby vo veku od 15 do 24 rokov predstavujú najväčší podiel pracovníkov v najviac postihnutých odvetviach, napríklad v cestovnom ruchu. „Nezamestnanosť v mediánovej ekonomike OECD by sa mala v tomto roku pohybovať na najvyššej úrovni za dvadsaťpäť rokov a len pomaly sa zmierniť v roku 2021,“ varovala. „Negatívne účinky zo straty zamestnania pravdepodobne pocítia najmä mladší pracovníci a pracovníci s nižšou kvalifikáciou, s tým je spojené riziko, že sa mnoho ľudí uväzní v dlhodobej nezamestnanosti.“

Okrem toho sa očakáva, že budú zasiahnuté aj rýchlo sa rozvíjajúce ekonomiky. Krajiny ako Brazília a Argentína sa spoliehajú na dopyt zo strany vyspelých krajín, ktoré ale majú ale tiež problémy. „Komoditní producenti s obmedzenými finančnými rezervami a krajiny s nízkymi príjmami s nedostatočne rozvinutými domácimi finančnými trhmi a malou základňou domácich investorov budú pravdepodobne obzvlášť postihnutí,“ dodala OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy