Čína nedodržiava záväzky z rokovaní o dvojstrannej investičnej dohode

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell obvinil v utorok Čínu z neplnenia záväzkov obsiahnutých v doterajších rokovaniach o plánovanej rozsiahlej dvojstrannej investičnej dohode. Uviedla to tlačová agentúra DPA.
Podľa vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku v minulom roku sa nepodarilo dosiahnuť dostatočný pokrok v takých otázkach, ako sú prístup na trh, reciprocita a ubezpečenie o normách. Borrell to povedal po skončení utorňajších rozhovorov s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im.
Borrell dodal, že obe strany sa zhodli na potrebe posunúť vpred rokovania o zvyšných oblastiach, v ktorých pretrvávajú nezhody, zároveň však priznal, že neočakáva „žiaden prielom“ na rozhovoroch naplánovaných na koniec júna. Tých sa má zúčastniť čínsky premiér Li Kche-čchiang, predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Šéf európskej diplomacie tiež potvrdil, že summit EÚ – Čína, ktorý bol naplánovaný v septembri v nemeckom meste Lipsko, bol kvôli pandémii nového koronavírusu odložený na neskorší dátum.
EÚ a Čína začali rokovania o veľkej investičnej dohode ešte v roku 2014. V rámci tejto dohody Únia chce, aby Čína otvorila svoj trh pre zahraničných investorov, zabezpečila väčšiu transparentnosť a ponúkla spravodlivé podmienky pre európske spoločnosti pôsobiace v Číne, kde fungujú mnohé štátom podporované podniky.
Obe strany sú aj napriek rozdielnym názorom v záležitostiach týkajúcich sa od obchodu až po ľudské práva potenciálnymi spojencami v boji proti protekcionizmu a obchodnej politike USA a presadzujú globálny obchodný poriadok založený na pravidlách.
Obchodné a hospodárske vzťahy medzi USA, EÚ a Čínou tvoria dve tretiny svetovej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy