Všetky hlavné banky v Chorvátsku splnili požiadavky ECB, môže vstúpiť do ERM-2

Všetky hlavné komerčné banky v Chorvátsku splnili požiadavky kapitálovej primeranosti a prešli záťažovými testami Európskej centrálnej banky (ECB). To znamená, že balkánska krajina je o krok bližšie k vstupu do európskeho mechanizmu výmenných kurzov (ERM-2) alebo tzv. čakárne na euro. Informovala o tom Chorvátska obchodná komora (HGK) v tlačovom vyhlásení s odvolaním sa na správu Chorvátskej národnej banky (HNB).

Komora očakáva, že sa krajina pripojí k eurozóne v roku 2023 tak, ako plánovala. Podľa komory komplexné hodnotenie ECB potvrdilo, že päť vedúcich bánk v Chorvátsku má dostatok kapitálu a sú odolné voči otrasom.
Zagrebacka banka (ZABA), Privredna banka Zagreb (PBZ), Erste & Steiermaerkische Bank, OTP banka Hrvatska a Hrvatska Postanska banka (HPB), ktoré ECB hodnotila, nečelia nedostatku kapitálu a prešli aj záťažovým testom, oznámila Chorvátska centrálna banka už v piatok (5. 6.) neskoro večer po skončení obchodovania na trhoch.
Tieto zistenia sú tiež potvrdením stability a dobrej kvality chorvátskeho bankového systému, zdôraznila komora vo svojom vyhlásení. Podľa nej je hodnotiaca správa ECB zároveň aktom uznania chorvátskeho bankového systému a celej ekonomiky.
Komora v tejto súvislosti poukázala na niektoré z výhod členstva v eurozóne, ako je prístup k financovaniu prostredníctvom Európskeho stabilizačného mechanizmu. Okrem toho, centrálna banka HNB po zavedení eura už viac nebude musieť udržiavať stabilitu kuny a zvýšia sa aj ratingy Chorvátska.
Banky, ktoré hodnotila ECB, sa podieľajú štyrmi pätinami, presnejšie 79 %, na celkových aktívach bánk v Chorvátsku.
Chorvátsko oznámilo ECB svoj zámer pripojiť sa k mechanizmu výmenných kurzov 4. júla 2019.
Ministri financií 19 členských štátov eurozóny vydali 9. júla 2019 vyhlásenie, v ktorom „privítali zámer chorvátskych úradov podniknúť potrebné prvky na úspešný vstup do ERM-2“. Dodali, že ECB by mohla dokončiť svoju hodnotiacu správu o Chorvátsku približne o rok. V prípade pozitívneho hodnotenia bude môcť vstúpiť do ERM-2, kde by malo stráviť najmenej dva roky. To znamená, že Chorvátsko by mohlo zaviesť euro najskôr v roku 2023.
Okrem vstupu do ERM2 sa Chorvátsko súčasne pripojí k európskej bankovej únii.

Súvisiace články

Aktuálne správy