Zlá investičná stratégia: Neskúšajte rýchlo vyrovnávať čiastkové straty

, HumbleDollar Foto: TASR/AP

Celý rad investorov pri pohľade späť ľutuje niektoré svoje predchádzajúce rozhodnutia a premýšľa, čo bolo v tom čase  možné urobiť inak, lepšie.

„Trápenie sa pohľadom späť je plytvanie časom,“ hovorí Adam Grossman, zakladateľ Mayport Wealth Management. „Jediné, na čo je také obzerania sa dobré, je snaha poučiť sa z vlastných chýb, aby sme ich neopakovali.“

Známou skutočnosťou je, že investori oveľa intenzívnejšie vnímajú straty než zisky. Negatívne pocity zo straty sú podľa mnohých výskumov na túto tému dokonca dvakrát silnejšie ako pozitívne pocity zo zisku. To je potrebné mať na pamäti aj pri pohľade na vývoj na burzách v poslednom roku.

Od roku 2018 sú americké akcie ako na hojdačke. Najskôr spadli o 20 %, potom rástli o 30 %, nasledoval prepad o 35 % a potom rast o 30 %. Index S & P 500 od začiatku tohto roka stráca približne päť percent, v ročnom horizonte je ale viac ako desať percent v pluse.

Investovanie by nikdy nemalo pripomínať hazardnú hru, Grossman ale upozorňuje, že investori majú často podobne ako gambleri tendenciu po neúspešnej "stávke" otvárať agresívnejší pozície v snahe vyrovnať predchádzajúce straty.

"Pre niekoho to môže byť ťažké, ak však veríte, že sa ekonomika zotaví, nie je potreba zvyšovať rizikovosť svojej stratégie. Na trhu bude vždy niekto, kto dokáže v určitom horizonte zarobiť viac ako vy, v mnohých prípadoch ide však len o dielo náhody, takže nemá cenu súperiť," hovorí Grossman a dodáva, že v dlhodobom horizonte sa stratia aj tie výkyvy, ktoré v danej chvíli vyzerajú skutočne hrozivo.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy