Európske akcie sa vyšplhali najvyššie od prvej polovice marca

, marketwatch;ČTK Foto: SITA/AP

Výrazne posilňuje burza vo Frankfurte, nemecké automobilky totiž ťažia z nádejí na štátnu podporu predaja. Paneurópsky akciový index STOXX 600 si krátko pred poludním pripisoval zhruba 1,4 percenta a dostal sa na 359 bodov.

Hlavný index nemeckých akcií DAX vykazoval nárast o 3,4 percenta na 11 980 bodov. STOXX 600 sa dostal najvyššie od 9. marca a DAX najvyššie od 5. marca, napísala agentúra Reuters.

Výrazne v utorok posilňujú akcie nemeckých automobiliek Volkswagen, Daimler a BMW. Agentúra Reuters v nedeľu s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že nemecké ministerstvo hospodárstva navrhuje program na podporu predaja automobilov v hodnote piatich miliárd eur.

Silný rast vykazujú aj akcie nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa. Dozorná rada firmy v pondelok schválila prijatie vládnej pomoci v hodnote deviatich miliárd eur.

Podľa analytikov zo spoločnosti UniCredit sa teraz investori sústredia na priaznivejšie hospodárske vyhliadky, ktoré sú dôsledkom toho, že čím ďalej tým viac štátov uvoľňuje opatrenia zavedené v rámci boja proti šíreniu koronavírusu.

„Vlády podnikajú kroky na uvoľnenie obmedzení, takže rastie pocit, že sa veci pomaly vracajú k normálu. Aj absencia vážneho obchodného rozporu medzi USA a Čínou pomáha sentimentu,“ uviedol David Madden, analytik trhov v britskej CMC Markets.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire uviedol, že ekonomika jeho krajiny klesne tento rok o 11 %, čo je horšie ako predchádzajúca prognóza vlády s 8 % poklesom.

Nemecká komerčná realitná spoločnosť Aroundtown AT1, si pripísala 12 % v rámci programu spätného odkupovania akcií vo výške 500 miliónov eur, pretože podľa nej cena akcií spoločnosti predstavuje výraznú zľavu z čistej hodnoty aktív. Uviedla tiež, že súhlasila s predajom nehnuteľností a nehmotného majetku v účtovnej hodnote 400 miliónov eur.

Akcie Unibail-Rodamco-Westfield si rovnako pripísali 12 %, pretože ako uvádza, 65 z jeho 90 nákupných centier sa znovu otvorilo a najmenej 87 % bude otvorených do polovice júna.

Súvisiace články

Aktuálne správy