Pokles českej ekonomiky v 1. štvrťroku bol miernejší

Česká ekonomika klesla v 1. kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 3,3 % a v medziročnom porovnaní o 2 %. V obidvoch prípadoch to znamená miernejší pokles, než hovoril predbežný odhad z mája. Poukázal na to v utorok zverejnený spresnený odhad Českého štatistického úradu (ČSÚ).
Pôvodný údaj, ktorý ČSÚ zverejnil v polovici mája, hovoril o medzikvartálnom poklese českej ekonomiky na úrovni 3,6 %. Oproti 1. štvrťroku minulého roka stanovil predbežný odhad pokles na úrovni 2,2 %.
„Najväčší pokles bol v odvetviach obchodu, ubytovania, pohostinstva a dopravy, a to 4,9 %. Priemysel klesol o 3,7 %,“ uviedol riaditeľ odboru národných účtov ČSÚ Vladimír Kermiet, ktorého citoval server novinky.cz.
„Aj keď reštriktívne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu postihli iba dva posledné týždne marca, zasiahli ekonomiku tak výrazne, že stiahla celý 1. kvartál do citeľného poklesu,“ uviedol ekonóm ING Bank Jakub Seidler. Ako dodal, „prepad ekonomiky v mesiaci marec tak dosiahol vyše 10 % a v posledných týždňoch marca bol až štvrtinový. Vzhľadom na to, že apríl bol reštrikciami zasiahnutý takmer celý a máj sa vracal k normálu tiež relatívne pomaly, je evidentné, že pokles českej ekonomiky v 2. kvartáli bude dvojciferný“.

Súvisiace články

Aktuálne správy