Pandémia zvýšila stratu najväčších ruských aerolínií Aeroflot o takmer 43 %

Ruská letecká spoločnosť Aeroflot oznámila za 1. kvartál zvýšenie čistej straty o takmer 43 %. Už doteraz nepriaznivú situáciu najväčších ruských aerolínií ešte zhoršila pandémia nového koronavírusu, ktorá ochromila leteckú dopravu.

Aeroflot v utorok informoval, že za prvé tri mesiace roka zaznamenal čistú stratu 22,48 miliardy rubľov (290,30 milióna eur). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená stratu o 42,8 % vyššiu.
Zisk pred úrokmi, daňami a odpismi (EBITDA) dosiahol 13,05 miliardy rubľov. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 38,8 %. Spoločnosť však uviedla, že "už v blízkej budúcnosti počíta s postupným zotavením trhu".
Analytici zo spoločnosti VTB Capital očakávajú, že za celý rok 2020 klesne EBITDA o 41 % na zhruba 100 miliárd rubľov. Už v budúcom roku by však podľa nich mohol tento zisk prekonať úroveň roka 2019.
V rámci 1. štvrťroka sa situácia pre Aeroflot a ďalšie aerolinky zhoršila najmä v marci, keď sa začali zavádzať opatrenia na zmiernenie šírenia nového koronavírusu. Za daný mesiac klesol počet prepravených cestujúcich o vyše tretinu a za celý 1. kvartál o 12,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy