V pondelok sa opäť otvorilo rímske Koloseum

Rímske Koloseum je od pondelka opäť sprístupnené pre návštevníkov. Posledné takmer tri mesiace bolo zatvorené pre pandémiu nového koronavírusu.
„Toto je symbolická chvíľa pre Rím a pre celé Taliansko,“ povedala v pondelok riaditeľka Archeologického parku Koloseum Alfonsina Russová. Tento amfiteáter je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií Talianska. Znovuotvorenie starovekej stavby a okolitých pamiatok signalizuje zotavovanie Talianska, uviedla Russová.
Aj napriek znovuotvoreniu pandémia spôsobila výrazné zmeny návštevného režimu Kolosea. V minulosti sa tam denne nazhromaždilo zhruba 20.000 ľudí, v súčasnosti je počet návštevníkov obmedzený na 1000 až 1600 denne.
Podľa Russovej prvými návštevníkmi budú Rimania a ľudia z okolia. „Dúfam však, že sa vrátia aj medzinárodní turisti,“ dodala. V minulosti na zahraničných turistov pripadlo až 70 % z celkového počtu návštevníkov Kolosea.
Prístup je možný len s rezervovanou vstupenkou a za dodržania zdravotných a hygienických podmienok, ako je zmeranie teploty či vstup s rúškom.
Koloseum sa zavrelo 8. marca, keď talianska vláda zaviedla obmedzenia na zastavenie pandémie nového koronavírusu. S uvoľňovaním reštrikcií sa otvára čoraz viac známych a obľúbených talianskych turistických atrakcií.
Taliansko od stredy (3. 6.) umožní prístup dovolenkárom a dúfa, že cestovný ruch sa opäť naštartuje. Takisto od stredy sa budú môcť Taliani opäť pohybovať medzi regiónmi po väčšine územia bez obmedzení.

Súvisiace články

Aktuálne správy