Rusi tvrdia, že majú účinný liek na koronavírus, nemocnice ho začnú používať v júni

, CNBC Foto: SITA/AP

Záverečné štádium klinických pokusov s Avifavirom ešte pokračuje, ale ruské ministerstvo zdravotníctva už v sobotu dočasne schválilo použitie lieku na liečbu koronavírusu.

Štátny investičný fond RDIF poskytol finančné prostriedky na vývoj a výrobu lieku v Rusku, ktorý je založený na lieku proti chrípke. Prvýkrát ho vyvinuli v Japonsku pod názvom Avigan, spoločnej firme s ruskou farmaceutickou spoločnosťou ChemRar.

Predbežné štúdie ukázali, že nasedenie lieku by mohlo skrátiť čas zotavenia u pacientov s Covid-19. „Je to významný krok vpred," povedal generálny riaditeľ RDIF Kirill Dmitriev pre CNBC. Sme presvedčení, že v súčasnosti existujú iba dva antivírusové lieky, ktoré sú skutočne účinné. Ide o remdesivir, ktorý pripravuje USA, a  favipiravir, ktorý je tiež sľubný," dodal.

RDIF a ChemRar v pondelok uviedli, že v júni dodajú do ruských nemocníc 60 000  avifaviru. Má ísť o prvý liek na svete, ktorý by sa mohol schváliť. „Avifavir je prvý ruský liek na Covid-19 a počas klinických štúdií preukázal vysokú účinnosť pri liečbe pacientov s koronavírusom. Avifavir dostal registračné osvedčenie od ministerstva zdravotníctva Ruskej federácie a stal sa tak prvým liekom na báze favipiraviru na svete schváleným na liečbu Covid-19,“ uviedli vo vyhlásení.

Podľa údajov získaných z predchádzajúcej klinickej štúdie lieku, 65 % zo 40 pacientov bolo testovaných negatívne na koronavírus po piatich dňoch liečby, čo bol dvakrát vyšší výsledok ako v skupine so štandardnou liečbou, uviedli minulý mesiac RDIF a ChemRar.

Rusko má podľa údajov zozbieraných Univerzitou Johna Hopkinsa tretí najvyšší počet potvrdených prípadov koronavírusu na svete, 405 843. Oficiálny počet obetí však zostáva nízky, 4693 osôb.

Spojené kráľovstvo má 4. júna usporiadať virtuálny globálny samit venovaný očkovacej látke s cieľom zvýšiť medzinárodné investície do výskumu a vývoja vakcín. Spolupráca je ale ohrozená, minulý piatok prezident Donald Trump povedal, že USA sa stiahnu zo Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá sa pokúsila viesť globálny prístup v boji proti pandémii.

Dmitriev zdôraznil význam globálnej spolupráce v boji proti Covid-19 a msylsí, že v tomto boji niet miesto na politiku. Uviedol, že RDIF a ChemRar podstúpili „hlavné riziko“ investovania do lieku a výrobných zariadení ešte pred schválením. Preto by sa podľa neho malo na Rusko pozerať „ako na pozitívneho hráča sveta“.

„Myslím si, že je dôležité, aby mnoho krajín spolupracovalo… niet pochýb o tom, že sa nám podarilo uspieť iba zdieľaním informácií s ostatnými krajinami, prijímaním informácií z iných krajín, Japonsko bolo skvelým partnerom a iba spoluprácou môžeme tento problém skutočne vyriešiť. Je veľmi negatívne, že veľa ľudí sa snaží konkurovať iným krajinám a myslím si, že je veľmi dôležité, aby koronavírus zmazal politické rozdiely. Musíme zdieľať veľmi pozitívne správy, že svet sa musí spojiť a svet, každý, by mal zdieľať pozitívne informácie, užitočné informácie na boj proti vírusu,“ dodal Dmitriev.

Súvisiace články

Aktuálne správy