Fúzia T-Mobile a Sprint schválená: Akcie SoftBank prudko vyleteli

, CNBC Foto: SITA/AP

Akcie skupiny SoftBank Group v stredu uzatvárali s rastom o 11,89 % po tom, čo časť ziskov z pôvodných 14 % odpísali. Pohyby nastali po tom, ako americký regulátor schválil zlúčenie Sprint a T-Mobile. SoftBank je hlavným akcionárom spoločnosti Sprint.

Sprint si na Wall Street v utorok pripísal obrovských 77,7 %.

Fúziu musí ešte schváliť kalifornská komisia pre verejné služby, utorkové rozhodnutie ale završuje dlhoročné súdne spory medzi spoločnosťami Sprint a T-Mobile. „Fúzia odstránila dlh spoločnosti Sprint vo výške 40 miliárd dolárov zo súvahy spoločnosti SoftBank, čím sa tiež odstránila potreba hľadať ďalšieho nápadníka. Myslíme si, že SoftBanku sa opäť podarilo vykrútiť sa z veľkých problémov,“ povedal Amir Anvarzadeh z Asymmetric Advisors.

Posledný vývoj pomôže SoftBanku v situácii, kedy sa podľa medializovaných správ snaží získať kapitál pre svoj druhý fond Vision. Medzi významné spoločnosti, do ktorých prvý fond Vision investoval, patria giganti ako Uber a Grab v juhovýchodnej Ázii.

Správy z denníka Wall Street Journal tvrdia, že SoftBank je na dobrej ceste k získaniu približne polovice zo 108 miliárd dolárov, ktoré prisľúbili vedúci predstavitelia minulé leto, keď investori, rozčarovaní prekvapeniami, ako bol škandál okolo WeWork, odmietli poskytnúť potrebnú hotovosť. Šéf japonského konglomerátu napriek tomu v pondelok pre CNBC povedal, že je „príliš skoro“ robiť závery o konečnej veľkosti fondu a jeho zložení.

Súvisiace články

Aktuálne správy