Ruská centrálna banka znížila svoju kľúčovú sadzbu šiestykrát po sebe

Ruská centrálna banka znížila svoju kľúčovú sadzbu a signalizovala ďalšie uvoľňovanie menovej politiky. Dôvodom je spomalenie inflácie.
Rada riaditeľov pod vedením guvernérky Elviry Nabiulliny skresala kľúčový úrok o 25 bázických bodov na 6 %. Rada znížila sadzbu už šieste zasadnutie po sebe, naposledy v decembri, takisto o 25 bodov.
Podľa centrálnej banky sa tempo rastu spotrebiteľských cien spomalilo viac, než sa očakávalo. Predpokladá, že inflácia dosiahne v tomto roku 3,5 až 4 %, a potom zostane v blízkosti 4 %.
„Ak sa bude situácia vyvíjať v súlade so základnou predpoveďou, centrálna banka ponecháva otvorenú možnosť ďalšieho zníženia kľúčovej sadzby na nadchádzajúcich zasadnutiach,“ uvádza sa vo vyhlásení ruskej centrálnej banky.
Ekonóm firmy Capital Economics Jason Tuvey predpokladá, že inflácia zrejme zostane pod inflačným cieľom banky (4 %) a že úrokové sadzby v 1. polroku 2020 klesnú o ďalších 50 bodov.
Slabý zahraničný dopyt po ruskom exporte má negatívny vplyv na ekonomickú aktivitu. Ruská centrálna banka však nezmenila rastový výhľad. Naďalej očakáva, že expanzia sa bude postupne zrýchľovať z 1,5 až 2 % v roku 2020 na 2 až 3 % v roku 2022.

Súvisiace články

Aktuálne správy