Prebytok zahraničného obchodu bol vlani najnižší od roku 2010, december však pozitívne prekvapil

Prebytok zahraničného obchodu Slovenska v minulom roku dosiahol 1,116 mld. eur a medziročne bol nižší o takmer 1,2 mld. eur.

Dynamika slovenského zahraničného obchodu sa v minulom roku zmierňovala. Hoci exporty tovarov zo Slovenska historicky prvýkrát prekročili hodnotu 80 mld. eur, prebytok zahraničného obchodu oproti roku 2018 oslabil a bol najnižší od roku 2010. Podľa predbežných údajov Štatistického úradu totiž dosiahol 1,116 mld. eur, čo znamenalo medziročný pokles o takmer 1,2 mld. eur. Celkový export tovarov zo Slovenska medziročne vzrástol len mierne o 1,9 % na 80,63 mld. eur a dovozy sa zvýšili o 3,5 % na 79,515 mld. eur.

V samotnom decembri však štatistici zaznamenali opätovný medziročný nárast exportov zo Slovenska o 4,9 % na 5,954 mld. eur, kým v novembri naopak klesli o 3,7 %. Rovnako sa oživil rast importov, ktoré boli medziročne vyššie o 1,4 % a stúpli na 5,979 mld. eur, oproti 4,7-percentnému poklesu z novembra. Výsledkom tak bol decembrový mierny schodok zahraničného obchodu v objeme 24,3 mil. eur, ktorý tak bol o vyše 190 mil. eur nižší ako v decembri 2018 a zároveň išlo o najnižší decembrový deficit za posledné štyri roky.

„Zahraničný obchod v decembri príjemne prekvapil. Už tradične v závere roka síce zaznamenal zápornú bilanciu, deficit bol však výrazne miernejší ako pred rokom, i ako naše očakávania,“ reagoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Ešte viac, ako samotná bilancia zahraničného obchodu, v decembri podľa neho potešil pohľad na obrat v zahraničnom obchode. „Zlepšovanie bilancie zahraničného obchodu totiž na rozdiel od novembra neťahal nízky domáci dopyt a klesajúce dovozy, ale silnejúce exporty,“ dodal.

Za zlepšením exportnej bilancie v závere roka je pritom podľa analytika potrebné hľadať najmä kľúčové exportné odvetvia slovenského priemyslu, keďže vývozy strojov a prepravných zariadení sa medziročne zvýšili až o 9,9 %. Čísla zahraničného obchodu, a najmä exportov, tak naznačujú, že pozitívne by v decembri mohol prekvapiť aj slovenský priemysel. „V prípade, že priemysel naozaj potvrdí optimizmus prichádzajúci zo zahraničného obchodu, december by mohol doručiť pomerne významné pozitívne riziko našej prognózy rastu hrubého domáceho produktu vo štvrtom štvrťroku,“ dodáva Koršňák.

Ako ďalej dodávajú štatistici, vývoz zo Slovenska do členských štátov Európskej únie v roku 2019 oproti roku 2018 vzrástol o 1,2 % a z celkového vývozu tvoril podiel 84,4 %. Dovoz z členských štátov sa na celkovom dovoze podieľal 67,3 % a medziročne vzrástol o 4,8 %. Vývoz do nečlenských krajín únie v roku 2019 oproti roku 2018 vzrástol o 5,7 % a z celkového vývozu tvoril podiel 15,6 %. Dovoz z nečlenských krajín Európskej únie sa na celkovom dovoze podieľal 32,7 % a medziročne vzrástol o 0,8 %. Najviac obchodovanou triedou v zahraničnom obchode Slovenska boli stroje a prepravné zariadenia s podielom 62,9 % na celkovom vývoze a 50,6 % na celkovom dovoze.

Súvisiace články

Aktuálne správy