Firma s hodnotou 1 bilión dolárov: Kto bude ďalší?

, Reuters Foto:SITA/AP

Technologickí a internetoví giganti ako prví dosiahli trhovú kapitalizácia 1 bilión dolárov. Rastúce ceny akcií pomáhajú spoločnostiam vydávajúcim platobné karty dosiahnuť túto hranicu.

Akcie Visa a Mastercard za posledný rok vzrástli približne o 50 %. Ak by sa tempo zachovalo, a ich priemerný ročný zisk by podobný ako za ostatné tri roky, obe firmy by do roku 2023 mali trhovú hodnotu viac ako 1 bilión dolárov a dostali sa na úroveň spoločností ako je Facebook či Berkshire Hathaway. Za ich nárast je posun k ​​bezhotovostným finančným transakciám, ktoré sú vyvolané obľubou on-line nakupovania.

„Doslova sú niekde v strede, medzi bankami, spotrebiteľmi a obchodníkmi a to je skutočne závideniahodné miesto,“ povedal Sandy Villere, manažér portfólia Villere Balanced Fund, ktorý vlastní aj akcie spoločnosti Visa.

Visa má trhovú hodnotu 449 miliárd dolárov a Mastercard podľa výsledkov posledného štvrťroka približne 324 miliárd dolárov. V biliónovom klube sú zatiaľ Apple, Microsoft a matka Google- Alphabet. Trhová hodnota Amazon vyskočila nad 1 bilión dolárov len nedávno, keď akcie stúpli na základe zverejnených výsledkov. Príjmy Visa a Mastercard sa za posledných päť fiškálnych rokov takmer zdvojnásobili, na takmer 23 miliárd dolárov v prípade Visa a na asi 17 miliárd dolárov pre Mastercard. Upravené zisky na jednu akciu sa za toto obdobie viac ako zdvojnásobili.

Spoločnosť Visa vo štvrtok zverejnila štvrťročné príjmy, ktoré mierne zaostávali za odhadmi analytikov, Mastercard naopak prekonala štvrťročné odhady zisku. Približne 43 % spotrebiteľských nákupov sa po celom svete s výnimkou Číny uskutočňuje na digitálnej platforme, pre porovnanie v roku 2010 to bolo 28 %. „Celosvetovo máme k plnej penetrácii ešte stále najmenej päť až desať rokov," tvrdí Lisa Ellis, senior analytička spoločnosti MoffettNathanson.

Vise patrí 60 % podiel na trhu s kreditnými a debetnými kartami, za ňou nasleduje Mastercard s 30 % podielom. Tretia, American Express, výrazne za nimi zaostávala, má 8,5 %. Napriek ich dôležitosti vo financiách sú Visa a Mastercard v indexe S&P 500 kategorizované ako súčasť sektora informačných technológií. Zatiaľ čo väčšina pozornosti sa v tejto oblasti venuje firmá ako je Apple, Microsoft, či Intel, Visa a Mastercard boli kľúčovými prispievateľmi k rally v rámci technologických akcií.

Za ostatnú dekádu ich ocenenie rástlo najviac. Visa sa obchoduje takmer 32-násobne oproti 12-mesačným odhadom zárobkov, zatiaľ čo Mastercard 35-násobne, ako to vyplýva z údajov Refinitiv Datastream. Akcie oboch firiem sa obchodujú na trhu s vyššou prémiou, ako je priemer za posledných päť rokov.

Veľký rast zaznamenali akcie Visa a Mastercard aj počas viac ako 10-ročného býčieho trhu v USA a zisky by sa mohli v budúcnosti pri poklese skôr utlmiť ako prepadnúť. Akcie začali aj rok 2020 silne, ale aj na en dopadol vplyv z obavy šírenia vírusu z Číny. Medzi rizikami pre ďalší rast vidí Ellis nárast konkurencie v platobnom sektore zo strany veľkých technologických spoločností, ako aj prísnejšiu vládnu reguláciu.

kartové spoločnosti nespia. Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť Visa súhlasila s kúpou súkromne vlastnenej spoločnosti Plaid, v rámci dohody na podporu prístupu k finančným technológiám, za 5,3 miliardy dolárov. V auguste Mastercard ohlásila kúpu väčšinu firiem podnikajúcich v oblasti služieb v škandinávskej platobnej skupine Nets za približne 3,19 miliárd dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy