12 miliárd dolárov: Boeing si podľa médií vybavil pôžičku v niekoľkých bankách

, CNBC;ČTK Foto: SITA/AP

Americká spoločnosť Boeing si u viac ako desiatich bánk zabezpečila prísľub pôžičky v celkovej hodnote vyše 12 miliárd dolárov. Reaguje tak na rast finančných tlakov, ktorým čelí v dôsledku problémov s lietadlami 737 MAX. Agentúre Reuters to povedal zdroj oboznámený so situáciou.

Prevádzka lietadiel 737 MAX bol vlani v marci prerušená po tragických nehodách v Indonézii a v Etiópii, pri ktorých zomrelo celkovo 346 ľudí. V decembri sa Boeing rozhodol pozastaviť výrobu týchto lietadiel a minulý týždeň predpovedal, že regulačné orgány schvália ich návrat do vzduchu asi v polovici tohto roka.

Analytici predpokladajú, že Boeing kvôli prerušeniu prevádzky lietadiel 737 MAX prichádza zhruba o miliardu dolárov mesačne.

Boeing už skôr odhadol, že ho problémy okolo lietadiel 737 MAX zatiaľ stáli viac ako deväť miliárd dolárov. Očakáva sa, že firma v stredu pri zverejnení hospodárskych výsledkov predstaví podrobnosti o svojej finančnej stratégii, uviedol server CNBC.

Výška úveru je najmenej o 2 miliardy dolárov viac, ako sa pôvodne požadovalo, čo je výsledkom dôvery veriteľa vo výrobcu. Financovanie bude dvojročnou pôžičkou s oneskoreným čerpaním, čo znamená, že spoločnosť Boeing ju nemusí využívať okamžite a je nastavená na 100 bodov nad Liborom.

Súvisiace články

Aktuálne správy