Ľudia pracujúci v Británii by si mali odkladať doklady o sociálnom zabezpečení

Tieto doklady môžu mať pre nich osobitný význam najmä v súvislosti s očakávaným vystúpením Spojeného kráľovstva z Európskej únie, upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Sociálna poisťovňa upozorňuje občanov pracujúcich vo Veľkej Británii a Severnom Írsku, aby pamätali na to, že doklady o ich práci a sociálnom zabezpečení z tejto krajiny môžu byť pre nich v budúcnosti veľmi dôležité. „Tieto doklady môžu mať pre nich osobitný význam najmä v súvislosti s očakávaným vystúpením Spojeného kráľovstva z Európskej únie (31. januára 2020),“ informoval v tlačovej správe hovorca poisťovne Peter Višváder. Vo vlastnom záujme by si preto podľa neho mali uchovať napríklad pracovné zmluvy, výplatné pásky či číslo sociálneho zabezpečenia. Potvrdzujúcim dokladom tiež môže byť napr. formulár E 104 (potvrdenie obdobia nemocenského poistenia) alebo formulár PD U1 (potvrdenie obdobia poistenia v nezamestnanosti).

Doklady o práci a dôchodkovom poistení zo zahraničia, ktoré si poistenec zachová, mu môžu výrazne uľahčiť situáciu a urýchliť neskoršie vybavovanie dávok na Slovensku alebo v inej krajine EÚ, kam sa presunul. „Osobitne to teraz platí vo vzťahu k Spojenému kráľovstvu, keďže po brexite sa na jeho inštitúcie nemusí vzťahovať povinnosť spolupracovať s inštitúciami členských štátov EÚ v oblasti sociálneho zabezpečenia (napr. povinnosť potvrdzovať existenciu poistenia),“ upozornil Višváder. V takom prípade odložené doklady môžu poistencovi zásadne pomôcť a ovplyvniť rozhodovanie o dávke, ktorú bude poberať. Týka sa to i jeho starobného dôchodku, pri ktorom sa mu v budúcnosti zohľadní aj obdobie odpracované v Spojenom kráľovstve.

Súvisiace články

Aktuálne správy