Turecko podľa Cypru ukradlo technické údaje o lokalitách pre ťažbu plynu

Podľa šéfa cyperskej diplomacie EÚ smeruje k sankciám voči jednotlivcom alebo firmám zapojeným do realizácie nelegálnych vrtov pri Cypre.

Turecko pravdepodobne ukradlo technické údaje, ktoré mu umožnili vyslať lode na realizáciu vrtov v konkrétnych oblastiach južne od Cypru. Ide o lokality, ktoré vybrali firmy Eni a Total pre svoje vlastné prieskumné vrty ložísk plynu. Povedal to v stredu hovorca cyperskej vlády Kyriakos Koushos. „Existuje informácia, ktorá je pravdepodobne pravdivá, a to, že ukradli plány a štúdie z konkrétnej firmy, a preto išli na konkrétne miesto,“ uviedol Koushos.

Cyperský minister zahraničných vecí Nikos Christodoulides v stredu uviedol, že Európska únia smeruje k prijatiu sankcií voči jednotlivcom alebo firmám zapojeným do realizácie nelegálnych vrtov pri Cypre. Turecko však tvrdí, že koná v záujme ochrany svojich záujmov a záujmov separatistickej Severocyperskej tureckej republiky. Nezávislosť Severocyperskej tureckej republiky uznáva iba Turecko. Cyprus v roku 2004 vstúpil do Európskej únie, ale jej členom je iba južná časť ostrova, ktorá je sídlom medzinárodne uznávanej vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy