Požiadavka autodopravcov na zastavenie výberu mýta je podľa premiéra absolútne neprijateľná

Predseda vlády Peter Pellegrini vylúčil rokovanie o požiadavke štrajkujúcich autodopravcov o vypnutí mýtneho systému. Za možné označil rokovanie o iných požiadavkách autodopravcov, napríklad o zľavách z mýtnych sadzieb či o zrušení vreckového pri pracovných cestách vodičov.

Premiér Peter Pellegrini považuje požiadavku Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) na vypnutie mýtneho systému a pozastavenie výberu mýta za absolútne scestnú a neprijateľnú. Zároveň vylúčil rokovanie o tejto požiadavke štrajkujúcich autodopravcov, blokujúcich hraničné priechody. Za možné označil rokovanie o iných požiadavkách autodopravcov, napríklad o zľavách z mýtnych sadzieb či o zrušení zdaňovania vreckového pri pracovných cestách vodičov. Vláda je podľa premiéra ochotná rokovať so zástupcami autodopravcov, vrátane UNAS, v prípade, ak budú hraničné priechody opäť voľne prejazdné a cestná premávka bude opäť plynulá. Predseda vlády o tom informoval v pondelok po stretnutí s ministrami dopravy a výstavby, financií, hospodárstva a ministerkou vnútra v súvislosti s pokračujúcou protestnou akciou autodopravcov.

Autodopravcovia pokračujú v blokovaní hraničných priechodov pre nákladnú dopravu. V tejto forme protestu, s ktorou začali v nedeľu v noci, chcú vytrvať do splnenia svojich dvoch požiadaviek, a to na zníženie dane z motorových vozidiel o 50 percent a pozastavenie výberu mýta. Štrajk Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) trvá siedmy deň, od utorka 7. januára. Premiér predtým opakovane žiadal autodopravcov, aby odišli z ciest a prišli rokovať. Ministri financií a dopravy a výstavby už skôr označili obe požiadavky autodopravcov z UNAS za nereálne, šéf rezortu financií neskôr navrhol zníženie dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu v priemere o 12,5 %. Požiadavku kolegov na pokles spomínanej dane na polovicu, ako aj ich štrajk podporilo Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia, ktoré vyhlásilo štrajkovú pohotovosť.

Agentúra SITA bude správu aktualizovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy