Štrajk autodopravcov spôsobuje firmám problémy s dodaním tovaru, upozorňujú zamestnávatelia

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR rešpektuje štrajkovú pohotovosť autodopravcov, avšak nestotožňuje sa s nátlakovými aktivitami Únie autodopravcov Slovenska.

Blokády ciest či hraničných priechodov, ktoré sú súčasťou štrajkovej pohotovosti autodopravcov Slovenska, môžu podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR ovplyvňovať mnohé firmy. Tie začínajú hlásiť prvé problémy s dodaním tovaru. „Pokiaľ nebudeme schopní expedovať výrobu a nebodaj by sme boli nútení prerušiť výrobu v niektorých podnikoch, tak potom tie dôsledky budú naozaj veľmi vážne na ekonomiku a na celé hospodárstvo,“ informoval v pondelok viceprezident AZZZ SR Rastislav Machunka.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR rešpektuje štrajkovú pohotovosť autodopravcov Slovenska, avšak nestotožňuje sa s nátlakovými aktivitami Únie autodopravcov Slovenska ako formou na riešenie požiadaviek autodopravcov. Na zabezpečenie bezpečnej, plynulej a konkurencieschopnej dopravy treba riešiť problematiku v odvetví dopravy podľa AZZZ SR komplexne, v súlade s odporúčaniami EÚ a potrebami Slovenskej republiky.

„Uvedomujeme si, že legislatíva v oblasti cestnej dopravy je na Slovensku v dlhodobo zlej situácii a treba ju určite reformovať v prospech celého sektoru. Sme však presvedčení, že pre upokojenie situácie je momentálne potrebné zasadnúť za rokovací stôl a viesť na túto tému odborný dialóg so zodpovednými orgánmi štátu, tak ako deklaruje najväčšie cestné Združenie ČESMAD Slovakia, ktoré je zároveň členom AZZZ SR,“ povedal generálny sekretár AZZZ SR Oto Nevický.

Autodopravcovia pokračovali v pondelok v blokovaní hraničných priechodov pre nákladnú dopravu. V tejto forme protestu, s ktorou začali v nedeľu od 22:00, chcú vytrvať do splnenia svojich dvoch požiadaviek, a to na zníženie dane z motorových vozidiel o 50 percent a pozastavenie výberu mýta. Osobné autá, autobusy a záchranné vozidlá môžu napriek obmedzeniu cestnej premávky prejsť. Štrajk Únie autodopravcov Slovenska trvá siedmy deň, od utorka 7. januára.

Súvisiace články

Aktuálne správy