Medziročný prepad tržieb v priemysle sa v novembri prehĺbil

Priemyselné podniky na Slovensku vykázali v novembri medziročný pokles tržieb až o vyše 8 %.

Tržby v priemysle na Slovensku sa naďalej medziročne prepadajú. V novembri boli oproti rovnakému mesiacu roka 2018 nižšie až o 8,4 %, čo bol najslabší výsledok za celý rok 2019. Za novembrovým poklesom stál prepad tržieb priemyselnej výrobe o 8 %, v dodávke elektriny a plynu, pary a studeného vzduchu o 12,8 %. Tržby v ťažbe a dobývaní boli na úrovni novembra 2018 a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd a odpadoch medziročne mierne klesli o 1,7 %. Medzimesačne sa tržby priemyselných podnikov na Slovensku v novembri oproti októbru znížili o 1,5 %.

Ako ďalej vyplýva z údajov uverejnených Štatistickým úradom SR (ŠÚ), v samotnej priemyselnej výrobe v novembri na medziročnej báze najvýznamnejšie zníženie tržieb zaznamenali vo výrobe dopravných prostriedkov o 5,3 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 14,1 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 11,5 % a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 13,4 %. Tržby vzrástli iba vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 3,6 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 4,3 %.

Tržby pritom okrem priemyslu v novembri klesali aj v stavebníctve. Medziročne boli nižšie o 2,5 %. V ďalších sektoroch slovenského hospodárstva tržby naopak medziročne rástli. V doprave a skladovaní boli vyššie o 1,3 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 12 % a vo vybraných trhových službách o 0,1 %. Medzimesačne v novembri oproti októbru sa zvýšili iba tržby v informačných a komunikačných činnostiach o 2,8 % a v stavebníctve o 0,2 %. Naopak klesli tržby v doprave a skladovaní o 1,9 % a vo vybraných trhových službách o 0,2 %.

V priemere za jedenásť mesiacov tak tržby priemyselných podnikov medziročne klesli 0,4 %. Vývoj ovplyvnil ich pokles v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 10,3 %, ťažbe a dobývaní o 4,2 % a rast v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 9,8 % a v priemyselnej výrobe o 0,9 %. Jedenásťmesačné tržby v stavebníctve vykazovali minimálny rast o 0,1 %, v doprave a skladovaní sa zvýšili o 3,4 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 8,5 % a vo vybraných trhových službách o 6,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy