Saudský minister energetiky: Trump si môže robiť, čo chce

, CNBC Foto: SITA/AP

Saudskoarabský minister energetiky, princ Abdulaziz bin Salmán, v pondelok uviedol, že prezident Donald Trump môže robiť čo chce, pokiaľ ide o medzinárodnú bezpečnosť.

Abdulaziz, ktorý vystúpil počas panelu na Medzinárodnej konferencii o ropných technológiách (IPTC) v Dahráne, uviedol: „Prezident Spojených štátov je prezidentom Spojených štátov, môže robiť, čo chce.“

Abdulaziz tým reagoval na zvýšené napätie na Blízkom východe, kde sa po zabití iránskeho vojenského veliteľa Solejmániho začiatkom tohto mesiaca vyvolala dramatická eskalácia. Trumpova vláda tvrdí, že nariadila zlikvidovať Solejmaniho aj preto, že „aktívne vyvíjal plány na útoky na amerických diplomatov a členov služieb v Iraku a v celom regióne“.Mnohí sa obávali, že by to mohlo viesť k prehlbovaniu regionálneho konfliktu.

„USA sú našim strategickým partnerom a majú významnú úlohu z hľadiska medzinárodnej bezpečnosti," uviedol Abdulaziz. „Ponechávame to na našich priateľoch v USA, aby sa správali spôsobom, ktorý považujú za vhodný pri riešení situácie, ako je táto. Keďže napätie v našom regióne zostáva vysoké, kráľovstvo bude naďalej robiť všetko pre to, aby zabezpečilo stabilné trhy s ropou," uviedol Abdulaziz.

Irán, súper Saudskej Arábie v regióne, reagoval na americký útok spustením rakiet na dve vojenské základne, v ktorých boli umiestnené americké jednotky v Iraku. Iránsky najvyšší vodca Ayatollah Alí Chameneí povedal, že raketové útoky boli „fackou“ pre USA, ale takéto vojenské akcie „nestačili“. Situácia zostáva napätá, ale obe strany sa snažili v posledných dňoch ustúpiť zintenzívneniu konfliktu.

Ropa Brent sa v pondelok ráno obchodovala na úrovni 64,89 USD za barel, čo je pokles o viac ako 0,1 %, zatiaľ čo americká WTI za 58,96 USD, čo je pokles takmer o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy