V USA vzniklo v decembri menej miest, než sa čakalo, nezamestnanosť je na 3,5 %

V americkej ekonomike vzniklo v poslednom mesiaci minulého roka menej pracovných miest, než sa očakávalo. Tempo tvorby pracovných pozícií však stačí na to, aby ekonomika pokračovala v raste, a navyše miera nezamestnanosti sa udržala blízko 50-ročného minima.
Americké ministerstvo práce v piatok zverejnilo údaje o vývoji pracovného trhu v USA za mesiac december. Ako o tom informovalo, v USA vzniklo v decembri 145.000 nových pracovných miest oproti nadol revidovaným 256.000 pozíciám za november. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s vytvorením 164.000 nových pozícií, pričom vychádzali z pôvodných údajov za november, ktoré poukazovali na vytvorenie 266.000 pracovných pozícií.
Napriek menšiemu počtu je to pre pokračovanie rastu ekonomiky stále dostatočne vysoké číslo. Navyše čiastočne sa pod nižšiu tvorbu pracovných miest v porovnaní s odhadmi podpísali aj sezónne výkyvy spojené s neskorším termínom Dňa vďakyvzdania.
Miera nezamestnanosti sa v decembri udržala na novembrovej úrovni 3,5 %. V tomto prípade je údaj v súlade s odhadmi ekonómov a nezamestnanosť sa tak naďalej drží v blízkosti 50-ročného minima.
Za celý rok 2019 vytvorila americká ekonomika 2,1 milióna nových pracovných miest. Tempo tvorby sa tak v porovnaní s rokom 2018 spomalilo, keď v roku 2018 vzniklo v USA celkovo 2,7 milióna nových pracovných pozícií.

Súvisiace články

Aktuálne správy