Britský maloobchod zaznamenal vlani najhorší rok v histórii

Rok 2019 bol z pohľadu britských maloobchodných tržieb najhorším v histórii. Uviedlo to vo štvrtok Britské konzorcium maloobchodu (BRC).
Konzorcium informovalo, že kombinované maloobchodné tržby za november a december klesli medziročne o 0,9 % a porovnateľné tržby (z obchodov otvorených viac než rok) o 1,2 %. Výsledkom bolo, že za celý rok 2019 zaznamenal britský maloobchod pokles tržieb o 0,1 %, čo je najhorší výsledok v histórii. Na porovnanie, v roku 2018 sa hodnota maloobchodných tržieb oproti predchádzajúcemu roku zvýšila o 1,2 %. Tržby z obchodov otvorených viac než rok klesli vlani o 0,5 %.
Dôvodom poklesu tržieb je najmä politická neistota súvisiaca s odchodom Britov z Európskej únie. Až dvakrát hrozil Británii v minulom roku odchod z EÚ bez dohody. Následne náladu spotrebiteľov ovplyvnili predčasné parlamentné voľby v decembri, uviedla šéfka BRC Helen Dickinsonová. To podľa nej ešte viac znížilo dopyt počas kľúčového predvianočného obdobia.
Aj v tomto roku bude mať brexit vplyv na chovanie spotrebiteľov. Ich náladu do veľkej miery podľa Dickinsonovej ovplyvnia rokovania Londýna s Európskou úniou o obchode.

Súvisiace články

Aktuálne správy