Ázijské trhy klesli napriek chystanému podpisu obchodnej dohody medzi USA a Čínou

Ekonomiky Ázie sú vysoko závislé od ropy z Blízkeho východu, pričom jej cena stúpla po zabití iránskeho generála.

Ázijské akciové trhy v pondelok oslabili v dôsledku znepokojenia pre zvyšovanie napätia na Blízkom východe po tom, ako armáda USA zabila iránskeho generála. Čínsky akciový index Shanghai Composite stratil úvodné zisky napriek správe, že čínski predstavitelia plánujú na budúci týždeň navštíviť Washington s cieľom podpísať obchodnú dohodu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Hongkonský denník South China Morning Post uviedol, že predstavitelia Číny sa chystajú odcestovať do Washingtonu 13. januára a 15. januára podpísať prvú fázu obchodnej dohody. Ázijské ekonomiky sú však vysoko závislé od ropy z Blízkeho východu, pričom ceny čierneho zlata sa zvýšili. Severomorská ropa Brent, ktorej cena je medzinárodnou referenčnou cenou, v úvode pondelkového obchodovania stúpla o 1,57 USD čiže o 2,3 percenta na 70,17 USD za barel.

Hlavný tokijský index Nikkei 225 si v pondelok odpísal 1,9 percenta a uzavrel na úrovni 23 204,86 bodu. Čínsky index Shanghai Composite klesol o 0,4 percenta. Index hongkonskej burzy si tiež pohoršil, a to o 1,2 percenta a juhokórejský index Kospi oslabil o 1 percento.
(1 EUR = 1,1147 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy