Daňový poriadok prešiel zmenami, podľa daňových poradcov mnohé odstraňujú byrokraciu

Od januára napríklad podnikateľ nebude musieť po dohode so správcom dane predkladať úradne overený preklad dokumentov.

Niektoré vzťahy medzi podnikateľmi a daňovými úradmi sa od Nového roka zmenili. Upozorňuje na to Slovenská komora daňových poradcov (SKDP), podľa ktorej sa v mnohých prípadoch odstráni zbytočná byrokracia. Dôležitou zmenou podľa komory je napríklad aj to, že od januára po dohode so správcom dane nie je potrebné predložiť úradne overený preklad dokumentov do slovenského jazyka. „Úradné preklady sú administratívne i finančne náročné najmä v prípade kontrol transferového oceňovania, kde je dokumentácia spravidla v cudzom jazyku a vo veľkom rozsahu. Podľa novely je možné sa so správcom dane dohodnúť, že bude akceptovať i preklad predložený daňovým subjektom, bez úradného overenia,“ hovorí Rastislav Forgáč z SKDP.

 

Po novom už tiež nebudú musieť podnikatelia odvolať pôvodné splnomocnenie na daňovom úrade, ak chcú splnomocniť novú osobu. Nové splnomocnenie nahrádza pôvodné splnomocnenie v prekrývajúcom sa rozsahu. Novinkou budú aj upozornenia od finančnej správy podnikateľom na chyby pri podávaní tlačív. „Novela zákona o správe daní prináša zmenu a správca dane už bude daňový subjekt vyzývať na nápravu. V prípade vyhovenia výzve sa bude považovať pôvodná lehota za dodržanú a daňový subjekt nebude sankcionovaný,“ dopĺňa Forgáč.

Ďalším opatrením je, že od januára podnikatelia nenahlasujú daňovému úradu ani svoje číslo účtu v banke. Zmeny sú aj v daňových kontrolách. Správca dane môže od januára v odôvodnených prípadoch daňovú kontrolu rozšíriť aj o kontrolu dodržiavania iných predpisov, napr. zákona o účtovníctve. Okrem toho sa v zápisnici o začatí daňovej kontroly nemusí uviesť dôvod začatia kontroly. Týka sa to kontroly vykonávanej bez predchádzajúceho oznámenia, teda pri mimoriadnych okolnostiach, ak o to napríklad požiadajú orgány činné v trestnom konaní alebo sú obavy, že by mohli byť účtovné a iné doklady zmenené alebo zničené. „Ide najmä o to, aby sa kontrolovaná firma nedozvedela, že ju napríklad prešetrujú orgány činné v trestnom konaní a predišlo sa tak prípadnému mareniu vyšetrovania,“ vysvetľuje Forgáč.

Novinkou v daňovom poriadku je aj automatická registrácia na daňovom úrade. Tá však bude aktuálna až v roku 2021. Podľa schválených zmien sa už podnikatelia pri začatí podnikania nebudú musieť registrovať na platenie daní na daňovom úrade. Finančná správa ich automaticky zaregistruje do 30 dní potom, ako sa zapíšu do príslušného registra alebo do 30 dní od podania prvého daňového priznania. Správca dane si automaticky získa potrebné informácie o podnikateľoch z príslušných informačných systémov štátu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy