Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska podporuje výstražný štrajk UNAS

Štrajk je naplánovaný na 7. decembra 2020.

Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska (ÚRZVNLS) podporuje výstražný štrajk Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). „Únia ako reprezentant viac ako milióna súkromných vlastníkov pôdy, vlastniacich takmer 1 milión hektárov lesov na Slovensku, o ktoré sa stará viac ako 3000 subjektov malých a mikropodnikov – urbárov alebo iných druhov spolkov, ktoré sú v mnohých dedinách kľúčovým prvkom lokálnej ekonomiky a jedným z mála možností vytvárajúcich príjem pre miestne obyvateľstvo, sa v plnom rozsahu pripája k výstražnému štrajku autodopravcov,“ uviedol pre agentúru SITA predseda ÚRZVNLS Milan Ovseník.

Únia s obavou vníma snahy Ministerstva životného prostredia SR o ďalšie zaťažovanie nielen lesomajiteľov, ale už aj prepravcov ich vyprodukovaných komodít – dreva či štiepky. „To opätovne prinesie zvýšené náklady pre prepravcov, čo v konečnom dôsledku pocítia aj lesomajitelia – nemožnosťou dosiahnuť vyššie speňaženie vlastnej produkcie na zlepšenie životných a pracovných podmienok pri starostlivosti o národné bohatstvo Slovenska – lesy,“ ozrejmil Ovseník.

Únia podporuje výstražný štrajk Únie autodopravcov Slovenska, pretože mnohí z nich sú pre úniu dôležitými partnermi – pri preprave materiálov na stavbu a opravu lesných ciest, pri preprave agroproduktov v prípade lesopoľných fariem. „No najmä preto, že ich členovia, prepravcovia dreva a výrobkov z neho, sú kľúčovými aktérmi v hodnotovom reťazci lesy – drevo – energia,“ dodal Ovseník.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) sa rozhodla zorganizovať štrajk v utorok 7. januára 2020 pre nespokojnosť s podmienkami v cestnej doprave. Agentúru SITA o tom informoval Stanislav Skala z UNAS-u s tým, že konanie protestnej akcie schválili autodopravcovia na stretnutí v Hornom Hričove (okres Žilina). „Dôvodom prijatia tohto krajného opatrenia je dlhodobo sa zvyšujúce zaťaženie v cestnej dani, spotrebnej dani, dani z minerálnych olejov (pohonných látok) a odhalenia Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) o nehospodárnom výbere mýta,“ uviedol Skala.

Súvisiace články

Aktuálne správy