Výdavky domácností na stravovacie služby v EÚ predstavujú 7 % z ich celkových výdavkov

Na Slovensku je to 5,4 %.

V roku 2018 domácnosti v Európskej únii (EÚ) vynaložili viac ako 600 miliárd eur, čo zodpovedá 3,8 % HDP EÚ na stravovacie služby, teda reštaurácie, kaviarne, jedálne a pod. Výdavky domácností na stravovacie služby pritom v priemere EÚ predstavujú 7 % ich celkových výdavkov, na Slovensku je to 5,4 %. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podiel výdavkov domácností na stravovacie služby bol v roku 2018 najvyšší v Írsku (14,4 %), pred Španielskom (13 %), Maltou (12,6 %) a Gréckom, ktoré poskytlo Eurostatu údaje za rok 2017 s 12,4 %. Naopak najnižší podiel bol zaznamenaný v Rumunsku (1,9 %), Poľsku (3 %) a Litve (3,4 %).

V rokoch 2008 až 2018 sa podiel celkových výdavkov domácností na stravovacie služby zvýšil vo väčšine členských štátov EÚ, kde sú údaje za rok 2018 dostupné pre Eurostat. Najväčší nárast bol zaznamenaný na Malte, z 8,2 % celkových výdavkov na domácnosť v roku 2008 na 12,6 % v roku 2018 alebo nárast o 4,4 percentuálneho bodu (pb), nasledovaný Írskom (+2,9 pb) a Maďarskom (+2,5 pb).

Naopak, výdavky domácností na stravovacie služby sa znížili v 4 členských štátoch EÚ, kde sú dostupné údaje za rok 2018. Najväčší pokles bol zaznamenaný v Rumunsku (z 2,9 % v roku 2008 na 1,9 % v roku 2018, alebo o 1,0 pb), Španielsku (-0,8 pb), na Slovensku (-0,5 pb) a v Spojenom kráľovstve (-0,2 pb), zatiaľ čo v Luxembursku zostal stabilný.

Súvisiace články

Aktuálne správy