Slovenské hospodárstvo má vrchol za sebou, vlani už iba spomaľovalo

Pozitívnejšie vyhliadky, ako v roku 2019, však analytici nemajú ani do roka 2020. Ekonomika Slovenska by mala svoj rast ešte spomaliť.

Slovenské hospodárstvo má za sebou rok spomaľovania svojej dynamiky. Vrchol hospodárskeho cyklu totiž ekonomika Slovenska dosiahla v roku 2018 a odvtedy tempo ekonomického rastu poľavuje. Podľa analytikov za tým možno hľadať najmä globálne vplyvy a oslabovanie ekonomík našich najväčších obchodných partnerov, na ktoré sme bytostne naviazaní. Pozitívnym faktorom je naopak naďalej silná spotreba domácností, ktorá drží hospodárstvo ako tak nad vodou.

Analytici komerčných bánk koncom minulého roka pritom očakávali, že za celý rok 2019 hospodárstvo Slovenska porastie o 2,2 %, čo by znamenalo iba polovičnú úroveň rastu z predchádzajúceho roka. „Domáci dopyt ostáva v slušnej kondícii, ale oblaky nad externým prostredím sa nerozplynuli. Naďalej je tu pomalý rast Nemecka, eurozóny a Číny, či spory v zahraničnom obchode ako aj postupné štrukturálne zmeny v automobilovom sektore,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Spomaľovanie výkonu nášho najvýznamnejšieho obchodného partnera Nemecka od druhého polroka 2018 sa tak podľa analytičky Poštovej banky Lucie Dovalovej odrazilo s určitým časovým oneskorením aj v našej ekonomike. „Nakoľko Slovensko je malou, otvorenou a exportne orientovanou ekonomikou, ochladenie zahraničného dopytu viedlo k zníženiu našej priemyselnej produkcie, k poklesu exportu, čo stiahlo nadol aj rast našej ekonomiky,“ uviedla.

Pozitívnejšie vyhliadky, ako v roku 2019, však analytici nemajú ani do roka 2020. Podľa prieskumu NBS očakávali v decembri pre rok 2020 v priemere hospodársky rast na úrovni 1,9 %. „Slovenské hospodárstvo v budúcom roku podľa našich očakávaní porastie len pomaly, keďže bariéry a neistota v zahraničnom obchode budú naďalej brzdiť dopyt po miestnej produkcii a vývozoch, najmä z Európy,“ tvrdí analytik VÚB banky Michal Lehuta. To bude podľa neho, podobne ako počas väčšiny roka 2019, spôsobovať problémy hlavne exportne orientovaným firmám v priemysle, napríklad v automobilovom, strojárskom či hutníckom.

Brzdenie hospodárstva sa však môže postupne podpisovať aj pod doteraz relatívne odolný trh práce, keď mzdy stále výrazne rastú a nezamestnanosť sa drží pri rekordných minimách. „Hovoriť budeme o pokračujúcom spomaľovaní nášho hospodárstva, čo sa môže premietnuť aj do zhoršovania situácie na trhu práce a nárastu nezamestnanosti. Existuje tu dokonca aj riziko, že by rast nášho hrubého domáceho produktu mohol byť ešte pomalší ako očakávaný, čo bude závisieť hlavne od toho, ako sa bude dariť európskej a svetovej ekonomike,“ doplnila analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.

Súvisiace články

Aktuálne správy