Výnosy slovenských štátnych dlhopisov zostali aj vlani na nízkych úrovniach

Hlavným faktorom nízkych sadzieb je podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej politika Európskej centrálnej banky, ale aj opatrný americký Fed.

Výnosy slovenských štátnych dlhopisov zotrvali aj v roku 2019 na nízkych úrovniach. Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej sa pohybovali v rozpätí od záporných 0,45 % až po 0,97 %, pričom niekoľko mesiacov boli negatívne. Na prelome rokov sa výnosy desaťročných dlhopisov nachádzali nad nulou, stále však zostávajú veľmi nízke.

„Hlavným faktorom je holubičia pozícia Európskej centrálnej banky (ECB) a opatrný americký Fed,“ uviedla Muchová s tým, že ECB ešte v septembri priniesla veľký balík voľnejšej menovej politiky, depozitná sadzba klesla na záporných 0,5 % a od konca októbra zaviedla dvojúrovňový systém sadzieb na obmedzenie efektu negatívnych sadzieb na banky. Následne v novembri znovu spustila čisté nákupy aktív v mesačnom objeme 20 miliárd eur, ktoré skončia až tesne pred začiatkom zvyšovania sadzieb.

Centrálna banka podľa Muchovej očakáva stabilitu sadzieb na terajších alebo nižších úrovniach až pokiaľ sa výhľad inflácie v prognózovanom horizonte robustne nepriblíži k jej cieľu, teda blízko 2 %. „Navyše, tretie kolo programu cielených dlhodobých refinančných operácií pokračuje za voľnejších podmienok,“ dodala analytička Slovenskej sporiteľne.

Aj keď sa trhu práce v eurozóne darí, prenos inflačných tlakov podľa Muchovej odtiaľ je pomalší a externé riziká sú naďalej smerom nadol. „Zároveň si ECB uvedomuje blížiace sa hranice svojich možností a viac apeluje na potrebu fiškálnej podpory pre ekonomiky. Hlavne v situácii slabého rastu. Opatrnosť v menovej politike je vidieť aj na druhej strane Atlantiku, kde americký Fed po troch zníženiach sadzieb plánuje ich stabilitu na najbližší rok,“ dodáva analytička.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy