Mediálny a spoločenský tlak pomohli v skončenom roku agrosektoru, tvrdí predseda SPPK

Niektoré potrebné opatrenia a veci sa podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v roku 2019 podarilo dotiahnuť do úspešného konca.

Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emila Macha bol skončený rok 2019 ukážkou toho, čo urobí silný tlak spoločnosti a médií s vnímaním agropotravinárskeho odvetvia. „Práve vlani sa mu médiá mimoriadne štedro venovali. Aj preto sme vedeli v SPPK veľmi dobre komunikovať témy, ako je vyššia štátna pomoc do odvetvia, zelená nafta, odškodnenie za sucho, škody na poľnohospodárskych plodinách a iné,“ uviedol Emil Macho na webovej stránke SPPK.

Niektoré veci, po ktorých komora volala, sa podarilo podľa Emila Macha v roku 2019 dotiahnuť do úspešného konca. „Pre rok 2019 sme dostali historicky najvyššiu výšku štátnej pomoci, vyplatená je zelená nafta pre poľnohospodárov, ku koncu roka sa finišovalo s úhradou poistného, máme zástupcu poľnohospodárov v Rade Slovenského pozemkového fondu a tiež odškodnenie za sucho 2017,“ pokračoval Macho.

Ďalšie veci sú podľa predsedu SPPK rozpracované a verí, že v tomto roku aj tie odškrtne komora z dlhého zoznamu potrebných prác. „Ide najmä o vyššiu a stabilnú podporu spracovateľského priemyslu, riešenie kadáverov a monogastrov. Samostatnou kapitolou je rizikový fond,“ uzavrel Emil Macho.

Súvisiace články

Aktuálne správy