Počet nových žiadostí o podporu v USA klesol

Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, sa opäť znížil. Trend však signalizuje mierny nárast. Napriek tomu však zostáva počet žiadostí o podporu na úrovniach, ktoré ukazujú, že trh práce v USA je stále silný a zdravý.
Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA v týždni skončenom 28. decembra na sezónne upravenej báze klesol o 2000 na 222.000, uviedlo vo štvrtok americké ministerstvo práce. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s nárastom na 225.000.
Štvortýždňový priemer počtu nových žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, stúpol o 4750 na 233.250 a dostal sa na najvyššiu úroveň od januára 2018.
Miera nezamestnanosti v USA v novembri klesla na 3,5 %, čo bolo najmenej takmer za 50 rokov. Silný trh práce podporuje spotrebiteľské výdavky a udržuje expanziu ekonomiky, keď obchodné spory a spomaľovanie globálneho rastu majú negatívny vplyv na výrobný sektor.
Počet Američanov, ktorí poberali podporu v nezamestnanosti aj po prvom týždni, za sedem dní do 21. decembra stúpol o 5000 na 1,73 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy