Rusko a Ukrajina sa dohodli na tranzite plynu do Európy

Rusko, Ukrajina a Európska komisia podpísali protokol špecifikujúci podmienky dlhodobého kontaktu na dodávky ruského plynu do Európy. Dohodu sprostredkoval podpredseda komisie Maroš Šefčovič.

Rusko a Ukrajina sa v piatok dohodli na pokračovaní tranzitu ruského plynu do krajín Európskej únie cez Ukrajinu. Informoval o tom v piatok podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. Protokol špecifikujúci podmienky dlhodobého plynového kontaktu podpísali po rozhovoroch v Berlíne Šefčovič, ruský minister energetiky Alexander Novak a ukrajinský minister energetiky Oleksij Orzhel. Nový kontrakt nadobúda účinnosť k 1. januáru 2020.

„Dnes sme všetci zvíťazili. Vítam túto vyváženú dohodu, ktorá je kľúčová pre zabezpečenie neprerušeného tranzitu ruského plynu do Európy,“ uviedol Šefčovič.

Podpredseda EK už vo štvrtok oznámil, že Rusko a Ukrajina sa „v princípe“ dohodli na podmienkach pokračovania tranzitu ruského plynu. Predmetom rozhovorov v Berlíne bolo podľa komisie trvanie, objemy a tarify v rámci budúcej zmluvy o tranzite, ako aj problematika arbitrážnych konaní. Platná dohoda o dodávkach ruského plynu pre EÚ sa končí 31. decembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy