Maloobchodné tržby v USA vzrástli menej, ako ekonómovia odhadovali

Maloobchodné tržby v USA v novembri vzrástli oveľa menej, ako ekonómovia odhadovali. To naznačuje, že Američania obmedzili svoje výdavky, čo nie je dobrá správa pre najväčšiu svetovú ekonomiku, keďže výdavky domácností sú hlavným motorom jej rastu.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu sa maloobchodné tržby v novembri zvýšili o 0,2 % oproti októbru, keď po revízii vzrástli medzimesačne o 0,4 %.
Ekonómovia očakávali, že maloobchodný predaj v USA stúpne v novembri o 0,5 % po pôvodnom októbrovom zvýšení o 0,3 %.
Ale maloobchodný predaj po vylúčení tržieb z automobilov vzrástol v novembri len o 0,1 % (o 0,3 % v októbri), zatiaľ čo analytici predpovedali, že stúpne o 0,4 %.
Predaj automobilov sa minulý mesiac zvýšil o 0,5 % (o 1 % v októbri). Drahší benzín zvýšil tržby na čerpacích staniciach o 0,7 %. A tržby z on-line a zásielkových obchodov stúpli v novembri o 0,8 % po októbrovom náraste o 0,6 %.
Tržby z predaja elektroniky a spotrebičov sa zvýšili o 0,7 %, predaj stavebných materiálov stagnoval a tržby v obchodoch s odevmi klesli o 0,6 %.
Američania znížili aj výdavky na reštaurácie a bary o 0,3 %.
Tieto údaje naznačujú, že štart do kľúčovej vianočnej nákupnej sezóny bol slabý. Jedným z dôvodov mohol byť aj neskorší termín Dňa vďakyvzdania, ktorý sa každý rok oslavuje v posledný novembrový štvrtok. Tento rok tak pripadol na 28. novembra, zatiaľ čo vlani bol 22. novembra. A tzv. kybernetický pondelok (Cyber Monday), keď internetové obchody v pondelok po oslavách Dňa vďakyvzdania lákajú na veľké zľavy, tento rok pripadol na 1. decembra.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodný predaj v USA v novembri zvýšil o 3,3 %.
Výdavky amerických domácností sa podieľajú zhruba 70 % na ekonomickej aktivite v USA. V 3. štvrťroku sa spotrebiteľské výdavky zvýšili medziročne o 2,9 % a výkon ekonomiky vzrástol o 2,1 %. Niektorí analytici tak znížili odhad hospodárskeho rastu USA v aktuálnom, poslednom štvrťroku približne na 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy