Mondi SCP vlani s pätinovým rastom zisku, prognózy do budúcna sú pozitívne

Momentálne papierenský závod stavia halu papierenského stroja a finišuje s prácami na plánovanej celozávodnej odstávke, v rámci ktorej prebiehajú práce spojené s ohlásenou investíciou v sume 340 mil. eur.

Najväčší spracovateľ dreva a výrobca buničiny a papiera na Slovensku, spoločnosť Mondi SCP, zvýšil v minulom roku zisk o viac ako pätinu na 87,74 mil. eur. Ide o najvyšší zisk za poslednú dekádu. Ako ďalej vyplýva zo zverejnených informácií, tržby firmy rástli o 4 % a dosiahli 538,4 mil. eur. Papierenský závod aktuálne pokračuje v realizácii ohlásenej investície v hodnote 340 mil. eur. Projekt s názvom ECO plus zahŕňa modernizáciu a expanziu celulózky, ako aj vybudovanie nového papierenského stroja. „Momentálne sme vo fáze výstavby haly papierenského stroja a v súčastnosti finišujeme aj s prácami na plánovanej celozávodnej odstávke, v rámci ktorej prebiehajú aj práce spojené s investíciou do projektu ECO plus vrátane modernizácie celulózky a prípravy na nový papierensky stroj PS19,“ doplnila pre agentúru SITA hovorkyňa spoločnosti Martina Piláriková. Nábeh nového stroja očakáva ružomberská firma koncom roka 2020. Po spustení do prevádzky bude vyrábať nový produkt – kartónový papier s bielym povrchom.

Výroba celulózy poklesla v uplynulom roku v Mondi SCP na 578 tis. ton. „Hlavným dôvodom tohto poklesu bolo, že v roku 2018 spoločnosť vyrábala aj celulózu z ihličnatej buničiny, ktorá má nižšie výrobné tempo ako výroba listnatej celulózy,“ objasnil podnik vo výročnej správe. Výroba papiera dosiahla 905 tisíc ton, čo predstavuje medziročný pokles o 3 %. Zapríčinil to najmä požiar na papierenskom stroji a niekoľko menších výrobných prekážok. Hlavné riziko, ktoré Mondi SCP identifikovalo na nasledujúce obdobie, je klesajúci dopyt po papierenskom papieri, nárast nákladov v primárnych vstupoch, ako je drevo a energie, a všeobecný tlak na náklady spôsobený prehriatím ekonomiky. Riziko predstavuje podľa papierenskej firmy aj starnutie existujúcej pracovnej sily a potreba získania nových zamestnancov v súvislosti s plánovanými investíciami. Prognózu vývoja do budúcnosti však označila za pozitívnu.

Mondi SCP je spoločným podnikom medzinárodnej skupiny Mondi (51 %) a investičného holdingu Eco-Investment (49 %). Koncern Mondi je globálny líder v oblasti výroby obalov a papiera, ktorý zamestnáva približne 26 000 ľudí vo viac ako 30 krajinách. Jeho kľúčové závody sa nachádzajú v strednej Európe, Rusku, Severnej Amerike a Južnej Afrike. Podnikateľské aktivity investičného holdingu Eco-Investment zahŕňajú investície do papierenského a celulózového priemyslu, výroby obalov, potravinárskeho, strojárskeho priemyslu, nehnuteľností a služieb. Na Slovensku Mondi SCP v súčastnosti zamestnáva okolo 1 300 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy