BAML: Európske akcie čaká v nasledujúcich mesiacoch rally

, CNBC;reuters Foto: getty images

Podľa najnovšej správy Bank of America Merrill Lynch (BAML) by európske akcie mohli v nasledujúcich mesiacoch vyskočiť o 6 %. Banka predpovedá, že celoeurópsky index stoxx 600 sa do marca budúceho roka vystúpi na 415 bodov. V súčasnosti sa obchoduje na úrovni 395, čo je medziročný rast viac ako 16 percent.

„Septembrové čísla PMI (index nákupných manažérov) v eurozóne a v USA  boli minulý týždeň slabé, čo bolo v súlade s negatívnym rastom HDP v oboch regiónoch. Očakávame však, že v nadchádzajúcich mesiacoch sa tempo rastu zlepší,“ uvádza sa v správe banky.

Pri analýze rastu európskych akcií sa v správe zdôrazňuje, že hlavným vonkajším ťahúňom eurozóny sú USA. "Dynamika amerického rastu aktuálne trpí kvôli nepriaznivým vplyvom dolára, ale to sa zmení,“ správa dodáva, že riziko recesie v USA zostáva nízke.

Pokiaľ ide o sektory, BAML odporúča nadváhu pre európske letecké spoločnosti, banské firmy a bankový sektor. Naopak menšiu mieru zastúpenia odporúča pre európsky energetický a spotrebiteľský sektor.

Ekonomická aktivita v eurozóne sa môže spomaľovať, ale banky naďalej zvyšujú svoju angažovanosť na akciových trhoch v regióne. V pondelok banka JP Morgan vylepšila svoj výhľad na akcie eurozóny na "overweight", teda akumuláciu, zatiaľ čo tie americké znížila na „neutrál“, čím obrátila ich dlhodobú pozíciu.

Akcie eurozóny sú podľa analytikov v súčasnosti podcenené z dôvodu výrazne slabého výkonu, počas 18 mesiacov oproti americkým strácali 20 %. Kľúčom k potenciálnemu rastu v Európe je zrýchlenie peňažnej zásoby a potenciál fiškálnych stimulov.Eurozóna by mala ťažiť aj z rotácie z rastových akcií do hodnotových. Na strane druhej ale existujú „jasné riziká“, najmä nebezpečenstvo tvrdého Brexitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy