Južná Kórea revidovala smerom nadol rast HDP v 2. kvartáli

Centrálna banka v Južnej Kórei v utorok revidovala smerom nadol tempo rastu domácej ekonomiky v 2. kvartáli. Dôvodom bol ešte slabší export, ako naznačili predbežnú údaje.
Podľa najnovších výsledkov sa hrubý domáci produkt (HDP) Južnej Kórey v období apríl – jún 2019 po očistení od sezónnych vplyvov zvýšil o 1 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, a nie o 1,1 % ako naznačil rýchly odhad. To je však lepší výsledok ako v prvých troch mesiacoch roka, keď sa HDP medzikvartálne znížil o 0,4 %.
V medziročnom porovnaní vzrástol HDP v 2. štvrťroku po spresnení o 2 % namiesto o 2,1 % (po zvýšení o 1,7 % v období január – marec).
Separátne údaje v utorok ukázali, že medziročná miera inflácie Južnej Kórey dosiahla v auguste historicky najnižšiu úroveň. Dôvodom bolo zníženie cien poľnohospodárskych produktov po zlepšení počasia a slabý spotrebiteľský dopyt. To posilnilo dôvod na ďalšiu redukciu úrokových sadzieb centrálnej banky už na budúci mesiac.
Konkrétne, index spotrebiteľských cien v krajine sa v auguste v porovnaní s rovnakým mesiacom predchádzajúceho roka nezmenil, čo znamená nulový rast. Analytici pritom očakávali, že stúpne o 0,2 %. Augustová miera inflácie tak bola najnižšia od roku 1965, keď krajina začala zverejňovať tieto údaje.

Súvisiace články

Aktuálne správy