Rast inflácie v Japonsku sa v júni spomalil, je hlboko pod cieľom

Tempo rastu inflácie v Japonsku sa v júni spomalilo, pričom pozorne sledovaná jadrová inflácia dosiahla najnižšiu úroveň za približne dva roky. To ešte zvýši tlak na centrálnu banku (Bank of Japan, BoE), aby poskytla ekonomike viac stimulov na dosiahnutie svojho cieľa, ktorým je inflácia tesne pod hranicou 2 %.
Jadrový index spotrebiteľských cien, v ktorom nie sú zahrnuté nestále ceny energií a potravín, vzrástol v júni 2019 o 0,6 % oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka, po májovom zvýšení o 0,8%. To sa zhoduje s odhadmi ekonómov.
Tento výsledok je najslabší od júla 2017, keď jadrový index vzrástol o 0,5 %.
Medziročná miera inflácie v krajine dosiahla v júni 0,7 %. V medzimesasačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v júni stagnovali a jadrová inflácia klesla o 0,1 %.
Japonská centrálna banka pozorne sleduje jadrový index spotrebiteľských cien, ktorý jej signalizuje, do akej miery sa sila ekonomiky premieta do cenových ziskov.
Júnové údaje tak naznačujú, že spotrebiteľské ceny sú stále ďaleko od inflačného cieľa BoE, keďže obchodný spor medzi USA a Čínou spomalil globálny dopyt a vyvíja tlak na japonskú ekonomiku závislú od vývozu.
Predstavitelia BoJ signalizovali, že sú pripravení ešte rozšíriť stimuly, ak sa situácia v ekonomike zhorší.

Súvisiace články

Aktuálne správy