Akciové trhy aj po prekonaní rekordov naďalej rastú, recesia sa blíži

, fincentrum Foto: SITA/AP

Americké akcie nadviazali na pozitívny vývoj z predchádzajúcich dní a naďalej rastú. Akciový index S&P 500 v závere minulého týždňa po prvý raz prekonal psychologickú hranicu 3 000 bodov. Rovnako index Dow Jones prepisoval historické štatistiky, keď sa dostal nad úroveň 27 000 bodov.

„Korekcia zo záveru roka 2018 je už dávno zabudnutá a vývoj opäť potvrdzuje, že aj v tomto prípade 20-percentný prepad vytvoril výhodnú príležitosť na nákup. Napriek kolísaniu narástol americký akciový trh od dna krízy z marca 2009 už približne o 340 percent. Aj preto majú akcie v portfóliu investorov svoje nezastupiteľné miesto,“ hodnotí investičný analytik spoločnosti Fincentrum Martin Babocký.

Aj keď sa burzám mimoriadne darí, klienti by podľa neho nemali podliehať ošiaľu a vstupovať bez rady skúseného finančného sprostredkovateľa celým svojim majetkom do akcií. „Investičná stratégia by mala vychádzať z klientovho investičného profilu, definovaného cieľa a investičného horizontu. Samotné dianie na trhu môže byť dôvodom na drobné úpravy rozloženia financií, nie radikálne zmeny. V opačnom prípade už nejde o investíciu, ale o špekuláciu,“ upozorňuje analytik.

Dôvodom na opatrnosť by mal byť aj fakt, že sme v neskorej fáze ekonomického cyklu, ktorá je charakteristická vysokými nárastmi trhov pre prehnaný optimizmus investorov, no zároveň obvykle predchádza recesii. V súčasnosti aj napriek pokračujúcemu rastu akciových trhov sa začínajú objavovať správy o slabnúcej ekonomike. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), centrálne banky a rovnako aj ministerstvá financií rôznych štátov znižujú odhad rastu HDP. Deje sa tak v najväčších svetových ekonomikách (USA, Čína, Nemecko), ako aj vo svetovej ekonomike ako takej. „Na stole máme zhoršené dáta napríklad z automobilového sektora a strojárstva v Nemecku. Podľa najvyšších predstaviteľov Nemecka za to môže globálne spomalenie a spomalenie dopytu v Číne. Ďalším faktorom, ktorý vplýva na medzinárodný obchod, je pretrvávajúce napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou,“ komentuje Martin Babocký.

Aj viacero indikátorov naznačuje, že recesia sa blíži, aj keď v najbližších šiestich či 12 mesiacoch je ešte stále málo pravdepodobná. „Posledná finančná kríza zasiahla svet v roku 2008. Od roku 1929 sa recesie vyskytujú každých približne osem rokov, teda aktuálne si nadrábame a ťaháme ekonomickú expanziu pár rokov navyše. Dáta hovoria, že priemerný pokles trhov v krízach a recesiách, je približne na úrovni 30 percent,“ dopĺňa analytik.

Spojené štáty sú na recesiu pripravené lepšie ako Európa. Aj preto, že americká centrálna banka Fed má po zvýšení úrokových sadzieb väčší priestor stimulovať slabnúcu ekonomiku ich opätovným znížením. Zatiaľ čo Európska centrála banka drží sadzby na nule, čo sa ani v roku 2019 pravdepodobne nezmení. „Nezamestnanosť v USA je na úrovni 3,6 percenta, v eurozóne 7,6 percenta. Americká inflácia dosahuje 1,8 percenta, v eurozóne je 1,2 percenta. Americké HDP rastie o 3,2 percenta, európske o takmer dve tretiny pomalšie. A to ešte nemáme vyčíslené konečné náklady Brexitu. Najslabším článkom eurozóny zostávajú jej južní členovia. Vysoko zadlžené Grécko, Taliansko a Španielsko ešte určite nepovedali svoje posledné slovo,“ upozorňuje Babocký.

Napriek rastúcej neistote je rizikom skôr neinvestovať ako investovať. Akcie sú totiž z dlhodobého hľadiska najvýnosnejším aktívom, a to napriek prepadom, ktoré sú prirodzenou súčasťou ekonomického cyklu. „Správnou odpoveďou je dobre nastavené, široko diverzifikované investičné portfólio,“ uzatvára analytik Fincentra.

Súvisiace články

Aktuálne správy