Facebook dostal v USA rekordnú pokutu, päť miliárd dolárov

, WSJ;CNBC Foto: SITA/AP

Internetová spoločnosť Facebook dostala v Spojených štátoch pokutu približne päť miliárd dolárov za porušenie ochrany súkromia. Informoval o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje oboznámené s prípadom. Podľa denníka o rekordne vysokej pokute rozhodla Federálna komisia pre obchod (FTC). Firma ani komisia sa k trestu oficiálne nevyjadrili.

FTC začala najväčšiu sociálnu sieť na svete vyšetrovať pred viac ako rokom kvôli podozreniu, že sa citlivé osobné údaje miliónov užívateľov dostali do rúk firmy Cabridge Analytica, ktorá pracovala pre prezidentskú kampaň Donalda Trumpa. Vyšetrovanie sa sústredilo na to, či zdieľanie dát s Cambridge Analytica, a ďalšie podobné zlyhania, porušili dohodu s FTC z roku 2011 o ochrane súkromia používateľov.

The Wall Street Journal napísal, že komisia pomerom hlasov tri ku dvom rozhodla o udelení pokuty, ktorá je výrazne najvyšším peňažným trestom, aký kedy FTC vymerala. Doteraz najviac zaplatila za zlyhanie pri ochrane súkromia firma Google, ktorej FTC v roku 2012 nariadila uhradiť 22,5 milióna dolárov.

Facebook s rekordne vysokou pokutou dopredu počítal a vytváral si na ňu rezervy. Najmä z toho dôvodu v tohtoročnom prvom štvrťroku poklesol jeho čistý zisk medziročne o 51 percent na 2,43 miliardy dolárov. Pokuta by predstavovala približne 9 % príjmov spoločnosti Facebook za rok 2018.

 

Za pokutu podľa denníka hlasovali traja členovia komisie nominovaní republikánmi, dvojica demokratov bola proti.

„Vzhľadom na opakované porušovanie súkromia na Facebooku je jasné, že sú potrebné zásadné štrukturálne reformy,“ povedal člen Kongresu, demokratický senátor Mark Warner. „Vďaka tomu, že FTC buď nie je schopná alebo ochotná zaviesť primerané kroky na zabezpečenie ochrany súkromia a údajov používateľa, je čas, aby konal Kongres.“

„Táto pokuta je zlomkom ročného príjmu spoločnosti Facebook,“ povedal napísal vo vyhlásení Republikánsky kongresman David Cicilline. „Nezmení ich to vo vnímaní svojej zodpovednosti za ochranu užívateľských dát.“

Pre Facebook je 5 miliárd dolárov menej ako 1 % jeho trhovej kapitalizácie vo výške 580 miliárd USD. A je to len asi 7 % čistého imania Marka Zuckerberga. Inými slovami, Facebook je natoľko ziskovou spoločnosťou, že každých 49 dní generuje 5 miliárd dolárov v hotovosti – dokonca aj po zaúčtovaní všetkých svojich každodenných prevádzkových nákladov. Firma bude schopná zaplatiť pokutu a na konci štvrťroka bude mať stále peniaze na vloženie do banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy