Nákup miliardára: Aukčná sieň Sotheby’s po 31 rokoch odchádza z burzy

, Reuters;NYT;ČTK Foto: SITA/AP

Miliardár a zberateľ umenia Patrick Drahi, ktorý stojí za telekomunikačnou a mediálnou skupinou Altice, sa dohodol na prevzatí aukčného domu Sotheby's. Dohoda firmu ohodnocuje na 3,7 miliardy dolárov. Po 31 rokoch, čo sa s akciami Sotheby's obchoduje na newyorskej burze, sa firma vráti do súkromného vlastníctva.

Drahi kúpi Sotheby's prostredníctvom svojej investičnej skupiny BidFair USA. Miliardár francúzsko-izraelského pôvodu, vyplatí približne 2,66 miliardy dolárov z kúpnej ceny v hotovosti, pričom akcionári Sotheby's dostanú 57 USD za akciu. To je 61 % prémia nad uzatváracou cenou akcií v piatok. Akcie vyskočili o 58 percent v obchodovaní v pondelok po vyhlásení obchodu.

"Patrick Drahi je jedným z najváženejších podnikateľov na svete a ja ho chcem v mene všetkých v Sotheby's privítať do rodiny," uviedol generálny riaditeľ Sotheby's Tad Smith. Akvizícia podľa neho poskytne aukčnej sieni príležitosť na urýchlenie rastu a väčšiu flexibilitu, uviedla agentúra Reuters.

Drahi, známy ako zberateľ moderných a impresionistických diel, založil v roku 2001 telekomunikačnú spoločnosť Altice v Holandsku. Vo svojom vyhlásení uviedol, že zostal „100% zaviazaný“ telekomunikačnému a mediálnemu priemyslu a že bol poctený, že predstavenstvo Sotheby's prijalo jeho ponuku. Drahi dodal, že investoval s „veľmi dlhodobou perspektívou“ a že nepredpokladal žiadne zmeny v stratégii spoločnosti.

Sotheby's je druhá najväčšia aukčná sieň na svete. Založená bola v Londýne v roku 1744, v 20. storočí expandovala do zahraničia. Od roku 1955 pôsobí v New Yorku a kancelárie má aj v Paríža či Hongkongu. Príjmy Sotheby's vlani predstavovali 1,04 miliardy USD a zisk 108,6 milióna USD.

„Táto akvizícia poskytne spoločnosti Sotheby príležitosť urýchliť úspešný program rastových iniciatív z posledných rokov v pružnejšom súkromnom prostredí,“ uviedol vo svojom vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Sotheby's Tad Smith. Práve flexibilita je niečo, čo Sotheby's veľmi chýba. Ako verejne obchodovateľná spoločnosť musela zdôvodniť každé obchodné rozhodnutie a štvrťročne vysvetľovať akcionárom každú fluktuáciu na trhu.

Sotheby's dosiahla vlani celkový obrat vo výške 6,4 miliardy USD, čiastočne v dôsledku nárastu súkromných transakcií o 37 percent. To predstavuje čistý zisk vo výške 108,6 milióna USD, čo predstavuje pokles oproti 118,8 miliónom USD z predchádzajúceho roka. Konkurencia Christie's mala v roku 2018 celkový predaj v hodnote 7 miliárd USD. Ako súkromná spoločnosť nemá povinnosť zverejňovať hospodárske výsledky.

Dohoda prichádza asi šesť rokov po tom, čo Daniel Loeb, ktorého hedžový fond Third Point drží podiel v Sotheby's, vyzval na rezignáciu Billa Ruprechta, vtedajšieho generálneho riaditeľa aukčnej spoločnosti.

V posledných rokoch sa v aukciách Sotheby's predal napríklad najdrahší diamant sveta, najdrahšie tlačená publikácia a rad najdrahších obrazov. Najväčším rivalom Sotheby's je aukčná sieň Christie's, ktorá bola založená v roku 1766. Podiel v nej vlastní francúzsky miliardár François Pinault. Staršie ako Sotheby's sú len tri menšie švédskej aukčné siene.

Drahi sa narodil v Casablance v Maroku. Jeho rodičia boli učitelia matematiky, ukázalo sa, že aj on má nadanie pre čísla. Rodina sa presťahovala do Francúzska, kde ako tínedžer navštevoval prestížne univerzity s cieľom získať vzdelanie v odbore elektrotechnika. Čoskoro po vstupe do holandského giganta Philips opustil tradičnú firemnú kariéru a vsadil na menej predvídateľný život telekomunikačného podnikateľa. Inšpiráciou mu boli americkí magnáti ako  John C. Malone, ktorý zbohatol vďaka káblovej televízii. Drahi založil vo Francúzsku regionálnu káblovú spoločnosť, ktorú neskôr predal Malonemu, výťažok použil na založenie Altice.

V ambicióznych obchodoch pokračoval aj naďalej. V Altice robil drahé, často dlhom podporované akvizície po celom svete. V roku 2014 získal divíziu SFR spoločnosti Vivendi v hodnote 17 miliárd eur. Altice v roku 2015 dosiahol novú úroveň hodnoty v dôsledku špekulácií, že sa pripravuje na ponuku pre Time Warner Cable po tom, čo regulačné orgány zablokujú navrhované prevzatie spoločnosťou Comcast. Cena sa ale pre Drahiho ukázala ako príliš vysoká. Neskôr v tom istom roku Altice zrealizoval akvizíciu v Spojených štátoch, čo viedlo k prevzatiu Cablevisionu vo výške 17,7 miliardy USD.

Okrem záľuby v nákupoch podhodnotených aktív má Drahi povesť človeka, ktorý sa snaží o znižovanie nákladov. Ako by mohol tento postup aplikovať v prípade Sotheby's ukáže čas.

Drahi je vo svete umenia veľmi neznámy. Kusy, ktoré zbiera, sa zvyčajne predávajú za menej ako 5 miliónov dolárov, čo je ďaleko od vysokých cien, ktoré dominujú trhu súčasného umenia. „Zdá sa, že väčšina ľudí nevie, kto to je,“ povedal Brett Gorvy, bývalý výkonný riaditeľ Christie's pre NYT, ktorý dnes prevádzkuje galérie v Ženeve, Londýne a New Yorku. „Nie je to Pinault, pokiaľ ide o úroveň jeho nákupov.“ Z toho vyplýva aj nepochopenie tejto transakcie umelcami. Je to obchod s nehnuteľnosťou? Ide o prestíž? Chce poraziť  Pinaulta?

Súvisiace články

Aktuálne správy