Sociálni demokrati kritizujú pripravovanú reformu bankového dohľadu

Rakúski sociálni demokrati obnovili kritiku plánovanej reformy bankového dohľadu. Podľa nich oznámené úspory na jeho činnosť sa dajú dosiahnuť len väčším znížením počtu jeho pracovníkov.

Rakúski sociálni demokrati obnovili kritiku plánovanej reformy bankového dohľadu. Podľa nich oznámené úspory na jeho činnosť sa dajú dosiahnuť len väčším znížením počtu jeho pracovníkov. Finančný hovorca strany Jan Krainer sa domnieva, že reforma v Dohľade nad finančným trhom (FMA) vyvolá dokonca väčšie výdavky, znížením z dvoch na jedného predsedu FMA sa stratí princíp štyroch očí.

Očakávané úspory 10 miliónov eur, ktoré sa majú dosiahnuť reformou dohľadu od roku 2020, sú vymysleným číslom, ekvilibristikou alebo klamstvom. Taká finančná úspora by sa dala podľa Krainera, ktorý vystúpil vo štvrtok pred novinármi, dosiahnuť len prepustením 110 až 140 pracovníkov dohľadu. FMA má v súčasnosti 450 zamestnancov. Ďalších 170 zamestnáva Rakúska národná banka (OeNB).
"Terajšie rozdelenie agendy bankového dohľadu medzi OeNB a FMA, ktorá sa má v budúcnosti sústrediť vo FMA, funguje," zdôraznil Krainer. Toto jeho rozdelenie bolo jedným z poučení z nedostatkov minulého desaťročia. Aj pre budúcnosť treba zachovať princíp štyroch očí v predsedníctve dohľadu. V normálnej banke sa ho nemožno vzdať.

Súvisiace články

Aktuálne správy